MOBILNI NOVITETI

Huawei 'odgovorio' Appleu: Pogledajte što su predstavili samo nekoliko sati nakon događanja

10.09.2024 u 11:45

Bionic
Reading

Kineski proizvođač nastavlja borbu protiv američke konkurencije Mateom XT, tankim trostruko preklopivim smartfonom

Kineski Huawei Technologies u utorak je predstavio trostruko sklopivi telefon, vrijedan 2800 dolara, u nastojanju da poveća svoje vodstvo na najvećem svjetskom tržištu pametnih telefona i skrene pozornost od Applea, najavivši svoj uređaj nekoliko sati nakon što je ta kompanija predstavila novi iPhone.

Kineski tehnološki div pokazao je svoj novi Mate XT, a korisnici ga mogu sklopiti na tri načina - poput harmonika vrata - tijekom ceremonije lansiranja u južnom tehnološkom središtu Shenzhena. Uređaj je već dobio više od 3,6 milijuna prednarudžbi, za koje nije potreban depozit, navodi se na web stranici tvrtke.

Cjelokupno globalno tržište sklopivih telefona iznosilo je oko četiri milijuna jedinica u drugom kvartalu, prema istraživačkoj tvrtki IDC. 'Danas vam donosimo proizvod kojeg se svi mogu sjetiti, ali ga nisu mogli napraviti. Naš tim je marljivo radio pet godina i nikada nije odustao', rekao je izvršni direktor Huaweia Richard Yu na predstavljanju. 'Usuđujemo se napraviti izvanredne proboje. Danas ćemo ponovno ispisati povijest industrije, pretvoriti znanstvenu fantastiku u stvarnost i predvoditi novu eru sklopivih uređaja.'

Dugo iščekivano lansiranje dolazi samo nekoliko sati nakon što je Apple predstavio najnoviji model iPhone 16, a oba pametna telefona bit će u prodaji od 20. rujna. Mate XT dolazi u crvenoj i crnoj boji i ima zaslon od 10,2 inča. Sa širinom od 3,6 milimetara, tvrtka je rekla da je to najtanji sklopivi telefon na svijetu i ima dodatak za tipkovnicu koji stane u džep. Cijene kreću od 19.999 juana (2,544 eura) za 256 gigabajta, a verzije s većom memorijom dostupne su za 21.999 i 23.999 juana.

Lansiranje, koje slijedi nakon niza uspješnih debija pametnih telefona, naglašava Huaweijevu sposobnost da se nosi s američkim sankcijama i učvršćuje njegovu poziciju protiv Applea u Kini, gdje su neki potrošači kritizirali novi iPhone 16 zbog nedostatka AI značajki. Apple tek treba najaviti AI partnera u Kini koji bi pokretao 16s, a Apple Intelligence, AI softver tvrtke, bit će dostupan na kineskom jeziku sljedeće godine. 'Koja je svrha kupovati ga ako ne možete koristiti AI?' napisao je jedan korisnik na Weibu, kineskoj platformi nalik na X. Drugi je komentirao: 'Bez umjetne inteligencije kao najveće prodajne točke, trebao bi biti u pola cijene.'

Dok je Apple godinama uživao veliku potražnju u Kini, gdje je lansiranje novih iPhonea nekoć izazvalo pomamu, njegova prodaja se smanjila, a rangiranje kompanije u drugom najvećem gospodarstvu svijeta sada je palo s trećeg na šesto mjesto. Huawei se prošle godine vratio u segment vrhunskih pametnih telefona izdavanjem uređaja koji pokreće čip domaće proizvodnje, prkoseći američkim sankcijama koje su mu prekinule pristup globalnom lancu opskrbe čipsetima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Huawei

Lansiranje modela Mate 60 Pro iznenadilo je analitičare i američke dužnosnike. Huawei već ima dvosmjerno sklopive telefone u svojoj liniji, a snažna prodaja u Kini pomogla im je da prestignu Samsung Electronics (005930.KS) te će ove godine postati najveći prodavač takvih telefona na globalnoj razini. Ali s cijenom koja počinje od 2808 dolara – što je više nego dvostruko više od početne cijene usporedivog iPhonea 16 Pro Max – i ograničenom proizvodnjom, trostruki telefon vjerojatno će postati više simbol Huaweijeve tehnološke snage nego glavni pokretač prodaje, rekli su analitičari.

Tržište sklopivih pametnih telefona poraslo je 57 posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju s 3,9 milijuna isporučenih jedinica, uglavnom zbog prodora kineskih proizvođača pametnih telefona na inozemna tržišta, prema konzultantskoj kući IDC. To i dalje ostaje samo 1,3 posto šireg tržišta pametnih telefona s 292,2 milijuna isporučenih pametnih telefona u drugom kvartalu, rekao je IDC. Prema IDC-u, Huawei je rangiran kao najveći svjetski prodavač sklopivih pametnih telefona u drugom kvartalu s 27,5 posto tržišnog udjela, ispred južnokorejskog Samsunga sa 16,4 posto. Taj udio raste na 42 posto na kineskom domaćem tržištu, ispred Viva i bivše Huaweijeve podružnice Honora, koju je odvojio pod pritiskom američkih sankcija 2020. godine, piše Reuters.

Na širem tržištu pametnih telefona u Kini, Apple je pao s trećeg na šesto mjesto u drugom tromjesečju jer je Huawei postao treći najveći dobavljač zahvaljujući snažnoj prodaji svojih najnovijih pametnih telefona.