ŠTO NAM DONOSI TEHNOLOGIJA

Paraliziran od vrata naniže: Kako je Neuralinkov moždani implantat Nolandu promijenio život

13.09.2024 u 20:07

Bionic
Reading

Noland Arbaugh, prvi pacijent tvrtke Neuralink Elona Muska, otkrio je kako mu je implantat u mozgu promijenio život i što se nada postići u budućnosti

Noland je godinama sanjao o putovanjima u Francusku i učenju francuskog jezika, ali nakon nesreće koja ga je prije osam godina ostavila paraliziranim od vrata naniže, bio je uvjeren da ti snovi više nisu bili ostvarivi. No, sve se promijenilo kada je početkom 2024. dobio Neuralinkov implantat - maleni čip koji mu omogućuje upravljanje računalom putem misli.

U ožujku, čelni čovjek Neuralinka Elon Musk na društvenim mrežama jepodijelio video u kojem Noland igra šah koristeći samo svoj um za pomicanje kursora miša. Prije toga, morao je koristiti štapić za usta, uređaj za asistenciju koji kvadriplegičarima omogućuje kontrolu kursora miša. Zahvaljujući Neuralink čipu, sada može ležati u krevetu i igrati šah satima bez fizičkog napora.

Neuralink mu otvara nove mogućnosti

Noland ne koristi tehnologiju samo za igranje šaha. Počeo je učiti francuski i japanski jezik, a Neuralink mu omogućuje interakciju s računalom na potpuno novi način. 'Ljudi misle da je to kao u Matrixu, gdje možeš jednostavno 'skinuti znanje' u svoj mozak, ali zapravo mi samo pomaže bolje upravljati računalom kako bih mogao učiti', kaže Noland za Euronews.

Prije operacije, Noland je ovisio o YouTube videima za učenje, ali nije mogao aktivno sudjelovati, niti koristiti radne bilježnice bez tuđe pomoći. Sada može čitati francuske novine, pisati i slušati audioknjige koje sam kontrolira. 'Sad učim po svom rasporedu i mogu raditi puno više toga, što mislim da je jako važno', dodaje.

Iako mu Neuralink značajno olakšava učenje, Noland ističe kako je najbolji način za usvajanje jezika potpuna posvećenost i 'uronjenost' u jezik. 'Volio bih biti okružen ljudima koji stalno govore francuski. Biti u Parizu je dobar početak.'

Pogled u budućnost

Noland se nada nastaviti svoje obrazovanje. Prije nesreće želio je upisati pravo. Sada razmišlja o povratku na fakultet. Sudjelovanje u Neuralink ispitivanjima probudilo mu je interes za neuroznanost pa još nije siguran kojim će putem krenuti. 'Volio bih završiti taj studij, a zatim upisati pravo. To bi bio dug proces, ali se nadam da ću uspjeti', rekao je.

Tehnološki izazovi i uspjesi

Unatoč napretku, Noland je iskusio i probleme s implantatom. Mjesec dana nakon operacije, neke od niti koje su povezane s implantatom počele su se odvajati, što je smanjilo broj elektroda koje prate moždane signale. 'Nakon operacije, niti su se odmah počele micati, i to mi je jako teško palo, ali znao sam da sve što se dogodi može pomoći budućem razvoju', ispričao je Noland.

Danas njegov implantat ponovno radi kako treba, a Noland je optimističan oko budućnosti tehnologije. Vjeruje da bi ovakvi uređaji mogli jednog dana omogućiti ljudima s paralizom da ponovno pokreću svoje tijelo. 'Znam da je moguće, i mislim da će se to dogoditi za mog života', kaže. Arbaughov put pokazuje kako tehnologija može dramatično promijeniti živote, iako još uvijek ima izazova koje treba savladati.