SVE EKSTREMNIJA KLIMA

Poplave u Hrvatskoj bit će sve češće i jače

06.11.2012 u 14:43

Bionic
Reading

Iako obilne kiše, visoki vodostaji i poplave nisu rijetkost za ovo doba godine, mnogi znanstvenici koji se bave klimatskim promjenama smatraju da će vremenske nepogode s globalnim zagrijavanjem postajati sve intenzivnije kako u svijetu, tako i u našoj zemlji, upozorila je pročelnica geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić

'S povećanjem temperature i stakleničkih plinova u atmosferi Zemlje zadržavat će se više energije, što će uzrokovati jače oluje i veće količine oborina iako one neće nužno biti učestalije. Drugi razlog ove pojave jest činjenica da se površine pod ledom otapaju pa se dio Sunčeve svjetlosti, koji bi se od njih inače reflektirao nazad u svemir, apsorbira u tlo ili mora', objasnila je prof. Bencetić Klaić.

Naša znanstvenica ističe da je teško procijeniti koliki je udio u klimatskim promjenama antropogeni, a koliki prirodan, no uvjerena je da čovjek utječe na razine stakleničkih plinova u atmosferi.

'Kod nas su poplave ujesen i u proljeće, kada padaju veće količine kiša ili se otapa snijeg, uobičajena pojava. Nasreću, u posljednjih nekoliko desetljeća posljedice nisu tako strašne jer imamo bolju obranu od poplava', rekla je prof. Bencetić Klaić.

Naš poznati meteorolog Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže da se obilne kiše i poplave u ovom konkretnom slučaju ne mogu izravno povezati s klimatskim promjenama, no ističe da postoji mogućnost da su njihova indirektna posljedica. 'Mišljenje je većine klimatologa da će u budućnosti biti sve više ekstremnih pojava, kako poplava, tako i suša i ostalih vremenskih nepogoda', rekao je Vakula i dodao da će stanje s vodnim valom koji prijeti našoj zemlji biti najkritičnije danas i sutra.

'Očekuje se dolazak vodnog vala iz Slovenije, no povoljna je vijest to da novih obilnijih oborina neće biti sve do kraja tjedna. Nova kiša očekuje se tek u nedjelju. Nasreću, tada neće biti superpozicije Mjeseca pa neće biti ni tako visokog vodostaja. No bit će jakog juga koji i sam može izazvati podizanje razina mora', najavio je Vakula.

Poplava u Sloveniji