BOSCH SMART SOLUTIONS

Povezani auti i pametni turizam su budućnost

01.12.2016 u 10:20

Bionic
Reading

Povezani automobili bit će osobni asistenti vozača, moći će se povezati s pametnim domovima i upravljati kućanskim funkcijama, istaknuto je tijekom Boschove konferencije 'Smart Solutions'

Tvrtka Bosch je na svojoj prvoj regionalnoj konferenciji Smart Solutions, održanoj u Kongresnoj dvorani Zagrebačkog velesajma, predstavila pametna rješenja za kvalitetniji život stanovništva u gradovima, povezanost i automatiziranost moderne industrije i kreativna rješenja u turizmu.

Konferencija je okupila, prema podacima organizatora, više od 450 gostiju iz cijele regije, predstavnika Ministarstva gospodarstva i druge visoke uzvanike te velik broj stručnjaka, projektanata i integratora iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine.

Tri glavne teme bile su: Pametni gradovi, Industrija 4.0. i Pametni turizam.

Uvodno predavanje održao je dr. Klaus Peter Fouquet, predsjednik tvrtke Robert Bosch AG sa sjedištem u Beču, odgovoran za regiju srednje i istočne Europe, istaknuvši kako je cilj Boscha stvaranje zajednica pogodnijih za život uz pomoć inovativnih tehnologija orijentiranih na građane.


'U Boschu potičemo inovacije i ovom konferencijom pokazali smo da smo ustrajni u kreiranju ugodne i korisniku orijentirane budućnosti. Cilj nam je unapređenje kvalitete života, a naše pametne tehnologije to će i omogućiti', rekla je Mirsada Kudrić, generalna direktorica Boscha za Hrvatsku i Sloveniju.

Konferencija je započela panelom na temu Pametni gradovi kojeg je vodio Paulo Ferreira, potpredsjednik projekata pametnih gradova i umrežene prodaje.

Bosch u suradnji s dionicima i partnerima nastoji pojednostaviti mobilnost, omogućiti veću sigurnost, optimizirati korištenje gradskih resursa te omogućiti građanima da sudjeluju u kreiranju pametnih gradova.

Istaknuto je kako nude nova inteligentna rješenja na područjima mobilnosti, očuvanja i distribucije energije, sigurnosti i zaštite, e-upravljanja i pametnih stambenih objekata.

Tvrtka je do sada provela projekte implementiranja pametnih tehnologija u svrhu poboljšanja kvalitete života građana u gradovima, a najbolji primjer toga je Stuttgart u kojem je Bosch implementirao tehnologiju pametnog parkiranja.


Dino Juriša, voditelj odjela za Bosch pametna rješenja, naglasio je kako turizam može profitirati od pametnih rješenja koja omogućavaju stalno proširenje, poboljšanje i sve precizniju individualizaciju usluga čemu pridonosi ciljani i efikasni protok podataka.

Korištenjem pametnih rješenja omogućuje se djelotvornije korištenje resursa i procesa čime se omogućava sve veći stupanj pratećih djelatnosti, a pitanje konkurentnosti podiže se na višu razinu.

Predstavljena je i ideja o povezanom automobilu kao osobnom asistentu vozača. Sudionici konferencije imali su priliku pogledati Boschev automobil budućnosti, kojim je interakcija između ljudi i tehnologije lakša nego ikada.

Uz nova rješenja za automatiziranu vožnju i parkiranje, automobil se koristi cijelom nadzornom pločom kao zaslonom. Povezani automobili sutrašnjice moći će se povezati s pametnim domovima i upravljati kućanskim funkcijama poput grijanja ili sigurnosnih sustava u bilo kojem trenutku.