TEHNO SAVJETI

Pregrijava vam se laptop? Ne brinite, postoji rješenje

23.08.2024 u 07:47

Bionic
Reading

Prije nego što požurite odnijeti ga na popravak ili kupiti novi, isprobajte ovih pet metoda za održavanje prijenosnog računala

Iako hlađenje prijenosnog računala nije ni približno tako jednostavno kao održavanje stolnog računala hladnim, postoje neka praktična rješenja i trikovi koje možete primijeniti. U ovom ćemo vodiču proći kroz nekoliko metoda koje možete koristiti za njegovo hlađenje te sprječavanje da se uopće pregrije.

Nabavite hladnjak za prijenosno računalo

Kompaktan dizajn prijenosnih računala ograničava količinu hlađenja koja mogu imati. Dakle, ako mu možete omogućiti više hlađenja, to će mu pomoći da bolje radi.

Srećom, na tržištu postoji mnogo rashladnih podloga za prijenosna računala, a rade dovoljno jednostavno: hladnjak je u biti ventilator ugrađen u malo postolje/ladicu. Postavite podlogu na bilo koju površinu na kojoj koristite prijenosno računalo, zatim ga stavite na nju i uključite. Ventilator podloge počinje usmjeravati zrak na donju stranu prijenosnog računala i tako ga hladiti.

Rashladni podlošci su, srećom, prilično jeftini i obično obavljaju solidan posao u održavanju prijenosnog računala hladnim tijekom višesatnih sesija igranja. Njima u biti dodajete još jedan ventilator laptopu kako biste pospješili dobar protok zraka.

Ali ako nemate novca za rashladnu podlogu, uvijek možete uložiti u obični stalak - mali blok na koji postavite prijenosno računalo, dajući mu tako prostora za slobodniji protok zraka. Mnogi su stalci čak izrađeni od materijala koji djeluje kao hladnjak, poput aluminija.

Koristite prijenosno računalo na stolu kada je to moguće

Smještaj prijenosnog računala je sve. Iako je izležavanje na boku u krevetu izvrstan način za opuštanje, držanje prijenosnog računala na brdu pokrivača ili na madracu nije najbolja ideja. Najbolje je da ga postavite na tvrdu i ravnu površinu - a ne na mekšu.

Koristite laptop na radnom ili bilo kakvom stolu kada je to moguće jer će postavljanje na tvrđu površinu osigurati protok zraka ispod njega, piše TechGuided.

Podovi, čak ni drveni, također nisu idealna mjesta za postavljanje laptopa - uglavnom zbog viška čestica prašine na njima. Dakle, držanje na stolu prilikom rada je idealno, osobito u hladnoj prostoriji. Naravno, korištenje prijenosnog računala gdje god želite jedna je od najvećih prednosti njegova posjedovanja, ali ako se igrate ili radite neke zadatke koji su intenzivni za CPU, svaka pomoć je dobrodošla.

Održavajte svoje prijenosno računalo čistim

Ako je prijenosno računalo začepljeno prašinom i drugim nespomenutim otpadom, ispušni ventilatori jednostavno ne mogu obavljati svoj posao. Čak i ako ne živite negdje gdje ima puno prljavštine ili drugih čestica u zraku, prašina je posvuda. Ako pak niste marljivi čistač, pogotovo ako imate kućne ljubimce, cijeli dom vam je pun prašine. Ona ulazi u prijenosno računalo kroz ventilacijske otvore i začepljuje uređaj. Ako vam puhanje komprimiranog zraka u njegove ventilacijske otvore ne daje bolje temperature, razmislite o skidanju stražnje ploče i temeljitom čišćenju unutrašnjosti.

Najlakši način da obavite ovaj posao je da kupite limenku komprimiranog zraka, isključite prijenosno računalo i zatim raspršite kratke nalete zraka u ventilacijske otvore. Također možete skinuti ploče s njega kako biste imali bolji pristup najprljavijim područjima, ali imajte na umu da to može poništiti jamstvo, a ako ste previše agresivni s komprimiranim zrakom, mogli biste oštetiti komponente.

Nakon što očistite što je moguće više prašine s laptopa, uvijek možete i suhim pamučnim štapićima ukloniti ostatke prljavštine s teško dostupnih mjesta.

Promijenite postavke na svom prijenosnom računalu

Postoje postavke koje možete podesiti na svom stroju kako biste osigurali da radi na optimalnim temperaturama. Osim što ćete kupiti prijenosno računalo koje može zadovoljiti zahtjeve igara što ih igrate, bilo bi pametno redovito provjeravati i ažurirati drivere.

Opcije uključuju smanjivanje svjetline zaslona, ​​osiguravanje da nije priključeno ništa što ne mora biti priključeno i zatvaranje aplikacija koje troše resurse te koje ne koristite. Također još jednom provjerite postavke upravljanja napajanjem prijenosnog računala, gdje ćete pronaći razne opcije i unaprijed određene konfiguracije koje će maksimalno povećati ušteđenu energiju.

Ako želite biti dvostruko sigurni da će te promjene pomoći, uvijek možete preuzeti besplatni softver kao što je SpeedFan za aktivno praćenje temperature računala.

Također, iako je to mnogo rjeđi problem, možda biste trebali provjeriti treba li ažurirati BIOS. Postoje postavke u izborniku BIOS koje govore o tome na kojoj se temperaturi ventilatori trebaju uključiti, a novije verzije možda imaju prilagođene postavke njezina čitanja na temelju igranja videoigara. Ako ventilatori ranije prorade, možda će dulje izdržati visoke temperature. Vodite računa o tome da nadogradnja BIOS-a nije rutinsko održavanje te da često uključuje zapisivanje ili pohranu trenutnih postavki zato što se nakon nadogradnje često obrišu one stare.