VRIJEME ZA MIROVINU

Još jedna Microsoftova aplikacija odlazi na 'tech groblje': Hoće li vam nedostajati?

21.08.2024 u 10:35

Bionic
Reading

Pomalo ironičan rasplet, s obzirom na to da je Paint 3D predstavljen kao zamjena za klasični Paint. Sada je Paint evoluirao kako bi bio daleko korisniji i nadživjet će Paint 3D

Aplikacija Microsoft Paint 3D otići će na tehnološko groblje kasnije ove godine.

Microsoft je počeo prikazivati ​​banner obavijesti u Paint 3D-u na računalima s operativnim sustavom, prema kojem ta aplikacija neće primati nadogradnje od 4. studenog 2024. Također će biti uklonjena iz trgovine Microsoft Store, pa je neće biti moguće preuzeti, bez obzira na to koristite li Windows 10 ili 11.

Pomalo ironičan rasplet, s obzirom na to da je Paint 3D predstavljen kao zamjena za klasični Paint. Sada je Paint evoluirao kako bi bio daleko korisniji i nadživjet će Paint 3D. Paint 3D je zastario i nije ozbiljnije nadograđen od 2019. Umjesto toga, originalni Paint je dobio nekoliko novih značajki i uključen je u Windows 11.

Ideja o razvoju Painta koji bi uključio3 D elemente nije loša, ali Paint 3D je otprilike najdalje što možete dobiti od Photoshopa ili profesionalnog grafičkog softvera.

Napravljen je u eri Microsoft UWP-a, što je kratica za Universal Windows Platform, u sklopu koje bi aplikacije radile na Windows 10 i Windows 10 Mobile, kao i na konzolama Xbox.

Paint 3D i ostale aplikacije pale su u zapećak s propašću UWP-a. Iako je Windows 11 izdan kao besplatna nadogradnja za milijune korisnika Windows 10 2021. godine, desetka i dalje dominira. Ona i ove godine pokreće blizu 70 posto Windows uređaja diljem svijeta.

Mnogi su ljudi odbili nadogradnju zbog hardverskih ograničenja i straha da će njihovi strojevi raditi sporije s novijim softverom. Drugi možda nisu svjesni kako postoji velika besplatna nadogradnja koja čeka da se instalira ili jednostavno ne žele promjenu, piše Express.