Tportal u parizu

Naši prvi dojmovi: Samsungovi preklopni smartfoni idu dalje, ovaj put uz pomoć AI-ja

11.07.2024 u 07:29

Bionic
Reading

Samsung Galaxy Z Flip6 i Galaxy Z Fold6 zadržavaju prepoznatljivu formu uz poboljšanu kameru, procesor i naravno - beneficije umjetne inteligencije

Samsung je u srijedu premijerno predstavio dva nova preklopna smartfona. Samsung Galaxy Z Flip6 nasljednik je uspješnog kompaktnog preklopnika koji se funkcijom i formom najviše podudara sa standardnim pametnim telefonima, dok veći Galaxy Z Fold6 još jednom nastoji objediniti poslovnu estetiku malog tableta i smartfona.

U sklopu nedavnog Galaxy Unpackeda u Parizu dobili smo priliku isprobati nove uređaje te iz prve ruke iskusiti njihove AI značajke. Kameru, bateriju, dugotrajnost i malo sveobuhvatniji dojam dobit ćemo nakon što ih se domognemo za pravu recenziju, no za sad imamo taman dovoljno iskustva s njima za solidan prvi dojam.

Što donosi Samsung Galaxy Z Flip6?

Nasljednik nama omiljenog preklopnog Samsunga u 2023., Galaxy Z Flip6, ove godine izlazi u istoj formi kao prošle, uz nekoliko sitnih ali bitnih nadogradnji. Dobio je nešto jaču kombinaciju stražnjih kamera sa širokokutnim objektivom od 50 MP i ultra-širokokuntim objektivom od 12 MP, jači procesor, deblju zaštitu ekrana i poboljšanu šarku, što je sve skupa iteracijska nadogradnja kakvu smo otprilike i očekivali.

Tijekom sat vremena provedenih uz testnu jedinicu stekli smo dojam da se, bar što se dizajna i nadogradnji tiče, Samsung kod ovog telefona drži dobro isprobane formule 'polako ali sigurno', uz bezopasne varijacije u bojama koje uživo izgledaju jako lijepo.

  • +6
Samsung Galaxy Flip6 - Samsung Galaxy Unpacked 2024 Paris Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ono po čemu se telefon najviše razlikuje od prošlog nalazi se na strani softvera. S obzirom na to da Samsung jako velik naglasak ove godine stavlja na integraciju umjetne inteligencije (Galaxy AI), dozu generativnog AI-ja dobio je i novi Flip. Ono što će korisnici, vjerujemo, najviše koristiti su funkcije kamere koja, pored ispune nesnimljenih dijelova kadra odsad može fotografije pretvarati u slike uz pomoć generativne obrade.

Za ovo telefon traži pristup internetu i Googleovim serverima, što znači da učinkovitost AI obrade uvelike ovisi o tome koliko nam je brza veza. Sličnu priču imamo i s pozadinskim slikama koje također možete generirati AI-jem. Što se samog osjećaja držanja telefona u ruci tiče, i dalje se radi o elegantnom malom Flipu.

Samsung Galaxy Z Fold6

Veći i luksuzniji Galaxy Z Fold6 također donosi nekoliko dobrodošlih hardverskih nadogradnji koje sežu malo dalje od nekoliko novih dostupnih boja. Telefon se može pohvaliti boljim sustavom hlađenja, što u principu znači ugodnije korištenje zahtjevnih aplikacija i videoigara.

Pored nešto bržeg procesora i robusnije forme s glađom šarkom, veći Z Fold6 prije svega se ističe svojim AI značajkama. Telefon, kao i njegov 'manji brat', najviše pažnje plijeni generativnim funkcijama kamere, ovaj put poduprijetima značajkama S Pena. Na slici na kojoj nekome želite nacrtati bradu samo morate skicirati ono što želite i dobit ćete generirani dodatak. Uređaj također može sumirati zapise te, ako zatreba (kao i Filp6), putem novih slušalica prenositi prijevod uživo.

  • +4
Samsung Galaxy Z Fold6 - Samsung Galaxy Unpacked 2024 Paris Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Pored beneficija Gen AI-ja i nekoliko vrlo lijepih boja kućišta, Galaxy Z Fold6 ostavlja predvidljive prve dojmove, što znači da ćemo, ako želimo dobiti konkretniji utisak, s njime morati provesti malo više vremena. Nasreću, čini se da će nam se prilika za takvo što uskoro i pružiti.