RETRO JE OPET IN

Retro gejming cvjeta, a s njime i crno tržište: Kineske lažne konzole preplavile Italiju

16.09.2024 u 11:17

Bionic
Reading

Talijanska financijska policija objavila je da je razotkrila i uspješno razbila kriminalnu mrežu koja je uvozila krivotvorene retro konzole i piratizirane igre iz Kine. Prema informacijama talijanskih vlasti, tisuće krivotvorenih konzola sadržavale su milijune popularnih videoigara iz 80-ih i 90-ih godina. Krivotvorene konzole bile su imitacije kultnih uređaja koje su proizveli Nintendo, Sega i Atari, a uvezene su iz Kine za prodaju u specijaliziranim trgovinama i preko interneta

'Zaplijenjeno je oko 12.000 konzola na kojima je ilegalno pohranjeno više od 47 milijuna piratskih videoigara, s procijenjenom vrijednošću od preko 47,5 milijuna eura', izjavio je za AFP Alessandro Langella, šef odjela za ekonomski kriminal financijske policije Torina, prenosi TechXplore.

Među zaplijenjenim igrama našli su se hitovi poput Super Marija i Street Fightera, a navodno su bili uključeni u ove konzole. Prvotno su igre uvezene u Italiju, no nakon što nisu zadovoljile europske tehničke i sigurnosne standarde, policija je započela istragu protiv skupine koja ih je unijela u zemlju. Na kraju je uhićeno devet osoba, a prijeti im do osam godina zatvora zbog trgovine krivotvorenom robom.

Retro gejming doživio je pravi procvat posljednjih godina, a kultne videoigre i konzole postale su iznimno tražene među kolekcionarima, uz astronomske cijene za rijetke primjerke. Tako je stvoreno i vrlo unosno crno tržište lažnih konzola i igara. Ove kopije postaje sve teže razlikovati od originala, iako postoje online vodiči i zajednice posvećene pomaganju kupcima da izbjegnu kupnju krivotvorina.

Jedan od zapaženih primjera krivotvorenja uključuje dva hakera koji su pokušali izraditi lažni Xbox One koristeći ukradene podatke, no na kraju su uhvaćeni i priznali su krivnju. Još 2011. godine Atari je optužio distributera Tommo zbog uvoza lažnih verzija konzole Flashback 2, a nedavno je, nakon uspješnog lansiranja igre Helldivers 2, na platformi Steam osvanuo niz lažnih stranica koje su nudile njene piratske kopije.

Uz sve veći interes za retro naslove i povratak nostalgije, tržište lažnih konzola i igara predstavlja ozbiljan problem.