PARANOJA, PARANOJA POSVUDA

Rusi odlučili napasti i Apple

03.08.2014 u 08:12

Bionic
Reading

Rusija je predložila da Apple i softverski div SAP vlastima pruže uvid u izvorni kod, kako bi bili sigurni da njihovi proizvodi i rješenja koji se nalaze u širokoj uporabi nisu zapravo alati za špijuniranje državnih institucija. Prijedlog stiže upravo u vremenu kada Europa i SAD razmatraju o najznačajnijim sankcijama za Rusiju, prenosi Reuters

Rusija, naravno, navodi kako najosjetljiviju poslovnu tajnu obje kompanije traži isključivo zbog brige za privatnost svojih građana i nacionalnu sigurnost. S druge strane, Apple i SAP bi prikazivanjem izvornog koda svojih rješenja na tržištu mogli izgubiti mnogo toga u poslovnom segmentu.

Ministar komunikacija Nikolai Nikiforov se nedavno susreo s Appleovim menadžerom u Rusiji, kao i licima iz multinacionalnog diva SAP. 'Otkrića Edwarda Snowdena u 2013. godini (...) dovela su do ozbiljnog pitanja povjerenja u strani softver i hardver', rekao je u izjavi Nikiforov, podsjećajući na detalje iz lanjske priče kada se tvrdilo da NSA špijunira praktički cijeli svijet pomoću američkih IT divova.


Ovo nije prva zemlja koja se brine za nacionalnu sigurnost zbog izvještaja o NSA, no malo tko se usudio zatražiti pristup izvornom kodu - 'kraljevskim blagom' svakog proizvođača softvera, kako piše Reuters.

'Očito je da tvrtke koje objave izvorni kod svojih programa ne kriju ništa, no one koje ne namjeravaju surađivati s Rusijom vjerojatno imaju nekih neprijavljenih mogućnosti u svojim proizvodima', dodao je Nikiforov. Ministarstvo je podsjetilo kako Microsoft već više od desetljeća uspješno surađuje s Rusijom na taj način, a tehnološka institucija Atlas koja funkcionira pod ministarstvom ima pristup izvornom kodu Windows operativnih sustava i drugih proizvoda ovog IT diva.

SAP i Apple za sada nisu pružili komentar. Rusija se u posljednje vrijeme pokušava posebno baviti problemima vezanim uz privatnost - čak i kada ih sami žele uzrokovati