PRIČA SE

Snapchat sprema IPO težak 25 mlrd dolara?

08.10.2016 u 10:46

Bionic
Reading

Snap, tvrtka koja stoji iza popularne aplikacije za fotografije i video, mogla bi početi prodavati dionice krajem ožujka iduće godine

Snap navodno planira inicijalnu ponudu dionica već krajem ožujka iduće godine, koja bi vrijednost tvrtke procijenila na 25 i više milijardi američkih dolara.

Snapchat je nedavno promijenio ime u Snap, jasno signalizirajući kako mobilna aplikacija koja omogućuje objavu fotografija i video zapisa koji nestaju nakon unaprijed određenog razdoblja neće biti jedini proizvod pet godina stare tvrtke.

Već su predstavili Spectacles, sunčane naočale s kamerom pomoću kojih je moguće snimati video i objavljivati ga na Snapchatu. To im je bio prvi iskorak u proizvodnju i prodaju uređaja.


Ako su vijesti o nadolazećem IPO-u točne, moguće je kako je promjena imena bila dijelom priprema. Osnivač i direktor Snapa Evan Spiegel još je prošle godine javno pričao kako tu tvrtku želi izlistati na burzi kapitala.

Prije tri godine odbio je Facebookovu ponudu vrijednu barem tri milijarde dolara. Facebook od tada ne propušta priliku za dodavanje značajki koje Snapchat ima svojim aplikacijama (Instagram Stories, recimo).

Snapchat trenutno ima 150 milijuna korisnika dnevno, među kojima je veliki broj starih između 18 i 34 godine.

Snap bi novac prikupljen javnom ponudom dionica mogao upotrijebiti za preuzimanja tvrtki koje se bave proširenom ili virtualnom stvarnošću. Nije, doduše, još uvijek jasno posluje li tvrtka s dobiti ili ne.

Više:CNET