čudan potez

Što se događa? Facebook neke nove korisnike traži lozinku emaila

03.04.2019 u 09:53

Bionic
Reading

Premda se radi o ozbiljnom zadiranju u privatnost, Facebook taj zahtjev opisuje kao dio standardnog protokola za prijavu

Facebook je, prema izvješću Daily Beasta počeo tražiti lozinku za email od korisnika koji se po prvi put prijavljuju na društvenu mrežu. Prva informacija o neobičnom zahtjevu stigla je u obliku snimljene slike na Twitteru. Na slici se jasno vidi da društvena mreža od korisnika traži privatne podatke. Razlog? Ako im korisnici daju svoj email lozinku, neće morati provjeravati svoj profil putem poveznice u email poruci.

Daily Beast tvrdi da bi zahtjev za emailom obično stigao u slučaju kada Facebook misli da je pokušaj izrade profila 'sumnjiv' što je potvrdio nakon što je pokušao koristiti 'potrošni email i vezu preko VPN-a u Rumunjskoj'.

U članku objavljenom na Gizmodou spomenut je i službeni Facebookov komentar. Kompanija je potvrdila da se formular sa zahtjevom za email adresu pojavljuje nekim korisnicima, premda se upisane lozinke nikad ne pohranjuju. Također je naglašeno da je postotak korisnika koji su dobili zahtjev za slanje email adrese i lozinke 'vrlo malen'.

Osobe koje su dobile zahtjev za email i lozinku prijavljivali su se putem stolnog računala pomoću email adrese koja ne podržava OAuth - otvoreni standard koji vanjskim aplikacijama pruža posebno odobreni pristup (najčešća primjena je provjera identiteta) bez dijeljenja informacija za prijavu. OAuth je, podsjetimo, standard koji koristi većina pružatelja email usluga.

Facebook je u službenom odgovoru također naveo da su se svi korisnici kojima je Facebook ponudio 'kontroverzni' formular mogli prijaviti i putem drukčijih metoda poput broja telefona ili email adrese. Za kraj, Facebook je potvrdio da će uskoro prestati tražiti email lozinke od svojih korisnika.

IZNENAĐUJUĆE KORISNO

Olakšajte si svakodnevni posao u Gmailu uz ove napredne trikove

Pogledaj galeriju