INTELOVA ANKETA

Što su tvrtke veće, to manje paze na isključivanje računala

16.04.2015 u 13:29

Bionic
Reading

U nedavnom priopćenju, Intel je otkrio kako su podaci vezani za potrošnju računala u mnogočemu porazni - no u tom istraživanju nit vodilja je bila sama starost računala. Drugi (i nikako manje bitan) dio jednadžbe o potrošnji je činjenica da se previše računala ostavlja upaljenima, a stvar postaje sve gorom što je kompanija u kojoj se nalaze računala veća

'Stolno računalo staro pet godina godišnje troši oko 330 kuna energije, no taj iznose se može popeti i do 870 kuna, osobito ako korisnici, bilo iz lijenosti bilo zbog potrebe za instaliranjem ažuriranja programske opreme, imaju naviku ne isključivati računala tijekom noći', nedavno je izjavio Intelov direktor za korporacijske klijente Petr Ulvr. Svježa anketa je pokazala kako je to uistinu slučaj - gotovo trećina računala u srednjoeuropskim tvrtakama ostaje uključena tijekom noći.

Osnovni razlog nije ažuriranje programske opreme, navode u Intelu. Najveći problem je nedostatna osviještenost - pa i lijenost zaposlenika. Rješenje problema je edukacija, ili nešto malo složenije - uvođenje sustava koji daljinski mogu isključiti računala.


'U većini tvrtki situacija je takva da nitko nije odgovoran za potrošnju energije u tvrtki. Taj je podatak još neobičniji ako se zna da korporacijska informatička oprema ima znatan udio u računima za električnu energiju, bilo zbog osobnih računala bilo zbog poslužitelja. U većini tvrtki troškovi za energiju treći su po redu po iznosu, odmah nakon izravnih troškova u proizvodnji i plaća', kaže Pavel Svoboda iz Intela.

Automatizirano rješenje je razvio upravo Intel - vPro. Analiza kompanije pokazala je da tvrtke koje daljinski isključe stolna računala tijekom dvanaest sati između 18.00 i 6.00 mogu račune za električnu energiju povezane s radom stolnih računala smanjiti i za trideset posto. Rezultate ankete je moguće pogledati u infografici: