NOVA PLATFORMA

Što su u Intelu pripremili za internet stvari?

13.12.2014 u 06:22

Bionic
Reading

Cijeli paket nudi ponovljive temelje u obliku sastavnica koje je moguće prilagođavati i tako stvarati neograničen broj rješenja. Uz Intel, u projekt je ušlo više drugih tvrtki, među kojima je i Dell

Platforma Intel IoT predstavljena je kao potpuni referentni model za objedinjavanje i pojednostavnjivanje mogućnosti povezivanja i sigurnosnih značajki interneta stvari (Internet of Things, IoT).

Intel je ujedno predstavio i integrirane strojne i programske proizvode utemeljene na novoj platformi te nova partnerstva s proširenom zajednicom integratora sustava koji obećavaju transformaciju interneta stvari iz početne faze u fazu masovne implementacije.

Cijeli paket nudi ponovljive temelje u obliku sastavnica koje je moguće prilagođavati i tako stvarati neograničen broj rješenja. Platforma određuje kako se uređaji povezuju s oblakom i u njega isporučuju pouzdane podatke. Podaci će se brže iskorištavati te će se iz njih izvlačiti smislene informacije i vrijednost za privatnike korisnike i tvrtke.


Tako je, primjerice, Rudin Management, newyorška agencija za nekretnine koja je razvila programsko rješenje DiBoss, pokazao da može inteligentno upravljati energijom u svojim zgradama. U godinu dana tvrtka je u samo jednoj zgradi uštedjela gotovo milijun dolara.

'Nekada smo bili tvrtka za nekretnine koja se rekreativno bavila tehnologijom, no zahvaljujući internetu stvari, postali smo tehnološka tvrtka koja se rekreativno bavi nekretninama', rekao je John Gilbert, operativni direktor Rudin Managementa.

'Internet stvari tržište je koje brzo raste, no suočeno je s problemima skalabilnosti. Pojednostavnjenjem razvojnog procesa i lakšom implementacijom novih rješenja usklađenih s potrebama tržišta možemo ubrzati tempo inovacija', uvjeren je Doug Davis, potpredsjednik i generalni direktor Intelova odjela Internet of Things Group.

U partnerstvo s Intelom na ovom projektu ušle su tvrtke Accenture, Booz Allen Hamilton, Capgemini, Dell, HCL, NTT DATA, SAP, Tata Consultancy, Wipro i druge. Zajedno će razvijati i implementirati rješenja u okviru platforme Intel IoT.


Intel nudi i razvojni plan integriranih strojnih i programskih proizvoda koji će služiti kao podrška platformi Intel IoT. Obuhvaća namjenske sigurnosne proizvode te sigurnosne značajke ugrađene u strojne i programske proizvode.

Novi Intelovi proizvodi, između ostalog, obuhvaćaju sustav Wind River Edge Management (povezivanje s oblakom, olakšava konfiguriranje uređaja, prijenos datoteka, bilježenje podataka te analizu podataka i reakciju utemeljenu na pravilima), IoT Gateway (integracija prethodno spomenutog sustava) te McAfeejev modul Enhanced Security for Intel IoT Gateways.

Proširena je podrška za Intel Analytics Service za razvojne pakete IoT Developer Kit, kako bi obuhvatila i seriju IoT Gateway DK. Intel Security objavio je i da će svoju tehnologiju Enhanced Privacy Identity (EPID) ponuditi drugim proizvođačima procesora.