budite na oprezu!

Sve više online zlostavljanja djece u Hrvatskoj: Haraju i predatori koje istražuje Interpol

03.10.2024 u 22:34

Bionic
Reading

Godišnje se u svijetu prijavi više od 30 milijuna pokušaja seksualnog zlostavljanja djece online, podaci su izneseni na međunarodnom skupu za sigurnost na internetu održanom u Zagrebu. I u Hrvatskoj kao i u ostataku svijeta sve je veći broj žrtava online predatora

Različiti oblici vršnjačkog nasilja, pristupanje djeci s pomoću lažnih indentiteta njihovih vršnjaka, korištenje umjetne inteligencije za ucjenu - samo su to neki od oblika zlostavljanja s kojima se susreću djeca u digitalnom svijetu.

'Samo ove godine, u prvih devet mjeseci, preko 650 poziva za pomoć, što je u odnosu na prije dvije godine više za 50 posto', rekao je Tomislav Ramljak iz Centra za sigurniji internet pri Centru za nestalu i zlostavljanu djecu za HRT.

Poseban su izazov, ističu stručnjaci, online videoigre, ali i neoprezno korištenje mobitela. Osoba predator komunicira direktno s djetetom, igraju zajedno, stvara odnos i onda ga ustvari vrbuje kako bi dijete postalo žrtva.

'To su uživo videoprijenosi, to su dijeljenja fotografija, ali na taj način da, evo, samo putem  telefona možemo podijeliti stotinu, tisuće fotografija u samo nekoliko sekundi', rekao je Tino Škorić, stručnjak za kibernetičku sigurnost.

Zlostavljanje djece na internetu velik je globalni problem, ističu međunarodni stručnjaci okupljeni na konferenciji o sigurnosti djece na internetu Cyber Guard 2024.

'U prošloj godini naše službe za kibernetičku sigurnost zaprimile su 32 milijuna prijava zbog sumnje na seksualno zlostavljanje djece. Godinu prije bilo je 30 milijuna prijava, a još jednu prije 26 milijuna, rekao je John Shehan, potpredsjednik američkog Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Zlostavljači i metode zlostavljanja sve su sofisticiraniji jer digitalni svijet lako je dostupan svima.

'Događa se da jedan zlostavljač zlostavlja stotine djece u isto vrijeme, zbog toga su zločini seksualnog zlostavljanja u stalnom porastu, kaže Nina Vaaranen Valkonen, psihologinja iz Odjela za žrtve u Interpolu.

'U zadnje vrijeme kada dobijem slučajeve, slučajevi su vezani s Interpolom koji je nama dostavio podatke koje su oni prikupili u Europi s nekim predatorima koji su išli prema našoj djeci', istaknula je Lana Peto Kujundžić, sutkinja Vrhovnog kaznenog suda.