JESTE LI ZNALI?

Tajne moći iPhonea

23.07.2013 u 09:33

Bionic
Reading

Rijetki su korisnici pametnih telefona koji mogu reći da znaju baš sve mogućnosti svog uređaja i da ih redovito koriste. Sigurno niste znali da i iPhone ima neke 'tajne moći'

Većina korisnika Appleovog iPhonea ne istražuje previše po svom uređaju. Koriste pojedine aplikacije, kad baš moraju uđu u postavke, a opcije 'Accessibility' ('Pristupačnost') gotovo u potpunosti ignoriraju.

No Apple je upravo u 'Accessibilityju' sakrio neke 'tajne moći' koje bi mnogima mogle dobro poslužiti u svakodnevnom korištenju pametnog telefona.

Lifehacker je pronašao nekoliko tih 'tajnih moći' i pokazao kako iPhone i nije tako ograničen kao što to neki misle.

iPhone vam čita

U 'Settingsu' odaberete 'General' i onda 'Accessibility' i moći ćete uključiti opciju 'Speak Selection'.

Ona će vam 'oživjeti' iPhone, odnosno uključiti mogućnost iščitavanja teksta koji vi odaberete.

Ako odaberete prvu rečenicu nekog teksta i potom povučete dvama prstima prema dnu ekrana, iPhone će vam Sirinim glasom pročitati cijeli tekst.

Mogućnost najbolje funkcionira s engleskim tekstovima. Siri još nije u potpunosti svladala hrvatski.

Zasvijetli za poruku

Kad vam pristigne poruka, iPhone na trenutak upali zaslon i potom miruje. No jeste li znali da možete uključiti i drugi način signalizacije?

U 'Settings' pronađite 'General' i potom 'Accessibility' te odaberite 'LED Flash for Alerts'.

Sljedeći put kad vam stigne poruka, uključit će se LED-bljeskalica na pozadini uređaja.

Geste umjesto povlačenja

Neki ljudi, zbog različitih razloga, jednostavno ne vole ili se ne mogu naviknuti na zaslone osjetljive na dodir. iPhone im nudi mogućnost stvaranja vlastitih naredbi koje će zamijeniti povlačenje prsta po zaslonu.

U 'Accessibilityju' pronađite 'AssistiveTouch'. Nakon što ste je uključili, u gornjem lijevom uglu pojavit će vam se prozirna ikonica.

Kad je odaberete, ponudit će vam se četiri mogućnosti - Siri, Favorites, Device i Home.

Ako odaberete 'Device', ponudit će vam se još nekoliko mogućnosti - zaključavanja ekrana, rotiranje ekrana, pojačavanje zvuka, stišavanje zvuka ili bešumno.

Dotaknite 'More' i dobit ćete još nekoliko mogućnosti - Gestures, Screenshot, Multitasking i Shake.

Ako želite dodati vlastitu naredbu, ni to nije nikakav problem.

Primjerice, umjesto da povlačite prstom po zaslonu kako biste se kretali po web-stranici, jednostavno napravite 'ikonicu' koja će to odraditi umjesto vas.

Odaberite ikonu 'Favorites' i znak '+' kako biste stvorili novu gestu. Potom odradite gestu onako kako je to zamišljeno - jednostavno povucite prstom po ekranu kao da se krećete po web-stranici. I to je to.

Sljedeći put kad biste trebali povlačiti prstom po zaslonu, jednostavno odaberite gestu i stranica će se sama pomaknuti.

Vibriraj dva puta kad šef zove

Kao što možete postaviti različita zvona za različite kontakte, isto možete napraviti i s vibracijama.

U iOS-u 6 odaberite kontakt kojem želite pridodati poseban način vibriranja, odaberite 'Vibration' i potom 'Create New Vibration'. Sad po ekranu lupkajte u ritmu u kojem želite da vibrira za taj kontakt.

U iOS-u 5 odaberite 'Custom Vibrations' u 'Accessibility' i pridodajte vlastitu vibraciju određenom kontaktu.

Samo za odabrane

Želite se osigurati da vam prijatelji ne pregledavaju fotografije kad im posudite iPhone da nazovu nekoga? Možete im ograničiti pristup svim aplikacijama osim onoj za uspostavljanje poziva.

'Guided Access' ograničava pristup, blokira dio ekrana ili deaktivira gumbe na kućištu telefona.

Ovo je izvrsna opcija ako se vaša djeca vole igrati iPhoneom, a ne želite da nešto nehotice izbrišu ili poremete.

Kako biste aktivirali 'Guided Access', odaberite ga u 'Accessibilityju' i označite što želite blokirati, odnosno kojim aplikacijama želite ostaviti otvoren pristup.

Za uključivanje 'Guided Accessa' jednostavno tri puta kliknite na 'Home', odaberite postavke i možete svoj telefon bez straha predati nekome na igru ili posudbu.