SUKOB S IT DIVOM

Trump 'prijeti' da će, ako pobijedi, 'učiniti nešto s Googleom'

16.10.2024 u 12:09

Bionic
Reading

Bivši predsjednik i kandidat za novog predsjednika SAD-a dao je svoje mišljenje o raskidu jedne od najvećih tehno kompanija u svijetu

Bivši predsjednik Donald Trump u nedavnom je intervjuu zaprijetio da će, ako bude izabran za predsjednika, 'učiniti nešto' u vezi s Googleom, ali nije izričito rekao da će 'razbiti' kompaniju.

U intervjuu, glavni urednik Bloomberga, John Micklethwait, spomenuo je prijedlog Ministarstva pravosuđa SAD-a da se možda 'razbiti' Google i pitao Trumpa treba li to doista učiniti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bloomberg

Zvao šefa Googlea

Premda je isprva oklijevao, Trump je izrazio svoje nezadovoljstvo time kako se 'loše priče' češće pojavljuju na Googleu te da je nazvao 'šefa' Googlea kako bi izrazio svoju frustraciju:

'Da, gledajte, Google ima puno moći. Oni su vrlo loši prema meni. Vrlo, vrlo loši prema meni. Mogu govoriti iz te perspektive. Imaju samo loše priče... drugima riječima, ako imam 20 dobrih priča i 20 loših priča, i svi su u pravu na to, vi ćete vidjeti samo 20 loših priča. Nazvao sam šefa Googlea nedavno i rekao, ‘Imam puno dobrih priča u posljednje vrijeme, ali ne možete ih naći na Googleu. Mislim da je to cijela namještena stvar. Mislim da je Google namješten, baš kao i naša vlada koja je namještena posvuda.'

Pretpostavlja se da Trump ovdje misli na izvršnog direktora Alphabeta, Sundara Pichaija. Google nije htio potvrditi je li Trump doista nazvao Pichaija. Micklethwait je zatim pitao: 'Dakle, razbili biste ih, drugim riječima?' Na to je Trump rekao da bi 'učinio nešto' u vezi s Googleom, prije nego što je počeo prebacivati razgovor na Kinu:

'Ja bih učinio nešto. Ali morate imati... gledajte, dajem im puno zasluga. Postali su takva sila. Takva sila. I morate im dati zasluge za to. Kako su postali takva sila je stvarno tema razgovora. U isto vrijeme, to je vrlo opasna stvar jer želimo imati velike kompanije. Ne želimo da Kina ima ove kompanije. Trenutno, Kina se boji Googlea. Kina je vrlo moćna, vrlo pametna grupa ljudi, reći ću vam to iz osobnog iskustva.'

Micklethwait je tada pitao Trumpa hoće li prisiliti ByteDance da proda TikTok. Trump je izbjegao odgovor s konfuznim objašnjenjem o pokušaju zabrane TikToka tijekom svoje administracije. Micklethwait je postavio dodatno pitanje zašto Trump više ne vidi TikTok kao sigurnosnu prijetnju, a Trump je to iskoristio kako bi se vratio na temu Googlea.

U ovom dijelu intervjua, Trump je rekao da se, umjesto da unišiti kompaniju, mogu uvesti neodređene promjene kako bi se stvari učinile 'pravednijima'. Također je tvrdio da mu je Pichai rekao da je on 'osoba broj jedan' na 'cijelom Googleu' kada su u pitanju priče, prije nego što se vratio na svoju uobičajenu retoriku o lažnim vijestima.

Ovo nisu prve nejasne izjave prema Googleu od strane Trumpa tijekom ovog izbornog ciklusa. U kolovozu, Trump je rekao da Google 'mora biti oprezan' i da 'ima osjećaj da će Google uskoro biti blizu gašenja'. JD Vance, Trumpov kandidat za potpredsjednika, pozvao je na uništavanje Googlea u veljači, piše Verge.