LOŠIJA SITUACIJA NA TRŽIŠTU

Nizozemski proizvođač strojeva za čipove suzdržan u prognozama za 2025.

16.10.2024 u 12:29

Bionic
Reading

Nizozemski proizvođač strojeva za čipove ASML izvijestio je u utorak o skoku prihoda i dobiti u trećem tromjesečju, uz stagnaciju potražnje, procijenivši da će njegovo poslovanje u 2025. godini zakočiti naznake slabosti na tržištu procesorskih i memorijskih čipova

ASML-ov neto prihod poskočio je u razdoblju od srpnja do rujna za 11,9 posto, na 7,5 milijardi eura. Neto dobit uvećana je za 10,5 posto, na 2,1 milijardu eura. Neto vrijednost rezervacija bila je pak neznatno niža nego prošlog ljeta i iznosila je 2,6 milijardi eura. Još u drugom tromjesečju bila je dvostruko veća, a u četvrtom lanjskom tromjesečju iznosila je čak 9,2 milijarde eura.

Potražnja za čipovima za umjetnu inteligenciju doživljava procvat, ali tržište memorijskih i čipova za procesore posustaje, napominju u nizozemskom divu, snizivši procjenu ukupnog neto prihoda u 2025. godini na 30 do 35 milijardi eura, 'donji dio prognoziranog raspona', napominje direktor Christophe Fouquet. 'Tržište čipova trebalo bi biti slabo i u 2025. godini, pa su kupci oprezni', objasnio je Fouquet.

U četvrtom ovogodišnjem tromjesečju neto prihod trebao bi se kretati u rasponu od 8,8 do 9,2 milijarde eura, procijenili su, i dosegnuti 28 milijardi eura u cijeloj 2024. godini.

ASML je najveća europska tehnološka tvrtka i vodeći dobavljač strojeva za proizvodnju čipova, s klijentima u rasponu od tajvanskog proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju TSMC-a, preko Intela i Samsunga koji proizvode čipove za procesore, do tvrtki specijaliziranih za memorijske čipove Micron i SK Hynix. Kina je u trećem tromjesečju činila gotovo polovinu ASML-ovog neto prihoda, uz iznos od 2,79 milijardi eura, najviši od ulaska nizozemske tvrtke na kinesko tržište. 

Prije mjesec dana nizozemska vlada zabranila je de facto pod pritiskom Washingtona ASML-u isporuke najsuvremenijih EUV strojeva kineskim kupcima, a prije približno godinu dana uvela joj je i obavezu pribavljanja dozvole za izvoz NXT:2000 serije i sofisticiranijih DUV strojeva.

Početkom rujna američko ministarstvo trgovine ažuriralo je propise o izvozu, a ažurirani nizozemski propisi preuzeli su američku formulaciju u relevantnim dijelovima o litografiji. Kompanija je objavila poslovno izvješće za treće tromjesečje već u utorak, dan prije najavljenog termina, zbog 'tehničke greške', prema objašnjenju glasnogovornika.