IMA I RJEŠENJE

Trump tvrdi da ga je nedavno nazvao šef Applea i žalio mu se na EU regulative

18.10.2024 u 14:37

Bionic
Reading

Trump je u nedavnom intervjuu rekao da ga je nazvao sam Tim Cook kako bi mu se požalio na visoke kazne koje je kompanija dobila zbog neplaćanja poreza i nekonkurentskog ponašanja

Donald Trump, republikanski kandidat za predsjednika SAD-a, izjavio je tijekom podcast intervjua s Patrickom Bet-Davidom da ga je nedavno nazvao izvršni direktor Applea, Tim Cook, kako bi razgovarali o zabrinutostima vezanim uz financijske kazne koje je Europska unija nametnula ovoj tvrtki.

Trump je rekao da je Cook izrazio frustraciju zbog kazni, uključujući onu od 15 milijardi dolara i još jednu antimonopolsku kaznu od 2 milijarde dolara s kojom se Apple suočava u Europi.

Iako Apple nije potvrdio ovaj telefonski poziv, tvrtka je pod velikim nadzorom EU regulatora koji su intenzivirali istrage protiv velikih tehnoloških firmi. Cilj tih mjera je ograničiti dominaciju velikih igrača i omogućiti pravednu konkurenciju za manje tvrtke.

Prošlog mjeseca Apple je izgubio dugogodišnju pravnu bitku, što je rezultiralo odlukom da mora platiti 13 milijardi eura zaostalog poreza Irskoj. Ranije ove godine, Apple je kažnjen s dvije milijarde dolara zbog protukonkurentskih praksi vezanih uz ograničenja na svojoj App Store platformi, koja su negativno utjecala na konkurente u industriji glazbenog streaminga.

Tijekom intervjua, Trump je spomenuo da je Cooku rekao kako će, ako bude izabran, spriječiti nametanje takvih kazni američkim tvrtkama. Naglasio je svoje uvjerenje da EU nepravedno cilja američke tehnološke tvrtke te da će njegova administracija braniti te tvrtke. Trump i demokratska kandidatkinja Kamala Harris trenutno su u tijesnoj utrci za predsjedničke izbore u SAD-u koji će se održati 5. studenog, piše Reuters.