PODIJELJENA MIŠLJENJA

U Velikoj Britaniji s radom počela prva 'učionica bez učitelja'. Nastavu vodi AI

04.09.2024 u 09:53

Bionic
Reading

Prva učionica u Velikoj Britaniji bez učitelja - u kojoj nastavu umjesto ljudskih učitelja vodi umjetna inteligencija - započela je s radom ovog mjeseca. Privatna škola David Game College u Londonu uvodi prvi 'tečaj bez učitelja' za 20 učenika koji pohađaju GCSE program (akademska kvalifikacija u nizu predmeta koji se polažu u Engleskoj, Walesu i Sjevernoj Irskoj)

Učenici će učiti uz pomoć kombinacije umjetne inteligencije na računalima i virtualne stvarnosti. Platforme koje će koristiti analiziraju u čemu učenici napreduju i gdje im je potrebna dodatna pomoć, a zatim prilagođavaju njihove planove učenja. Kako navode iz privatne škole, platforme će prepoznati važne teme te ih prebaciti na kraj polugodišta kako bi ih učenici mogli revidirati, dok se slabije teme obrađuju ranije. Svaki plan lekcija je prilagođen individualnim potrebama učenika.

'Postoji mnogo izvrsnih učitelja, ali svi smo mi skloni pogreškama', rekao je za Sky News John Dalton, su-ravnatelj škole David Game College. 'Mislim da je vrlo teško postići razinu preciznosti i točnosti, kao i kontinuirane evaluacije koju omogućuje AI.' Dalton vjeruje da AI sustavi mogu točno identificirati zašto dijete ne uči i učinkovitije rješavati problem nego ljudski učitelji.

Podrška učenicima u AI učionici

Učenici plaćaju oko 27.000 funti godišnje za sudjelovanje u ovom programu. Iako učitelji nisu prisutni, učenici nisu prepušteni sami sebi; trojica 'trenera učenja' bit će u učionici kako bi nadzirali ponašanje i pružili podršku. Oni će također podučavati predmete koje AI trenutačno ne može obraditi, poput umjetnosti i seksualnog odgoja.

Alexander Vansittart, bivši učitelj latinskog jezika koji je radio s učenicima s posebnim potrebama, jedan je od tih trenera. 'Uzbuđen sam zbog onoga što ovaj program može učiniti za mlade ljude i kako im može promijeniti živote. Zato sam se prijavio za ovaj posao', rekao je.

Kontroverze oko umjetne inteligencije u obrazovanju

Unatoč tehnološkom napretku, ideja o povjeravanju obrazovanja djece umjetnoj inteligenciji izazvala je kontroverze. Chris McGovern, umirovljeni ravnatelj i bivši savjetnik za obrazovanje u Uredu premijera, sada vodi Kampanju za pravo obrazovanje. Iako priznaje da AI može imati važnu ulogu u učionici, smatra da je ovaj pristup previše radikalan.

Dok zagovornici tvrde da AI omogućuje precizno i personalizirano učenje, kritičari upozoravaju da bi učenje uz umjetnu inteligenciju moglo dovesti do 'bezosjećajne i sumorne budućnosti'.