SVE U JEDNOM

U Windows 10 stiže jako korisna značajka: Upoznajte 'Setove'

30.11.2017 u 08:36

Bionic
Reading

Popularni operativni sustav nakon godina i godina pružanja otpora konačno će objeručke prihvatiti kartice, nudeći nam mogućnost grupiranja aplikacija u smislene i funkcionalne cjeline

Testeri beta verzije Windowsa 10 tijekom idućih će tjedana po prvi će put moći isprobati kartice koje Microsoft zove 'Setovi'. Integracija svima omiljenih 'tabova' bit će ograničena samo na aplikacije iz samih Windowsa 10, s time da će podrška za druge programe stići kasnije.

Microsoft ovu značajku prije puštanja u javnost planira propisno isprobati te dobiti čim više povratnih informacija od članova testne skupine. Kao i još jedna kompanija koja se bavi proizvodnjom igara, Microsoft je za dolazak Setova datum izlaska 'kada sve bude završeno'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Microsoft

Što mi dobijamo?

Ideja iza uvođenja kartica skrivena je u njihovom imenu. 'Setovi' su napravljeni kako bi grupirali zadatke i olakšali rad. Recimo da se trenutno nalazite u dokumentu za Word, a trebate podatke koji se nalaze na webu ili u aplikaciji. Sve što trebate napraviti je set svih tih zadataka u jednom jedinom prozoru. Setovi su stvoreni kako bi poslovne zadatke, primjerice, držali odvojenima od videa koji gledate na YouTubeu.

Prema prvim dojmovima novinara iz The Vergea, nova značajka Windowsa 10 izgleda vrlo elegantno i prirodno. Na sreću svih digitalnih profesionalaca, Microsoft 'Setove' planira proširiti izvan domene vlastitih aplikacija.

Sve je u karticama

Setovi najbolje funkcioniraju kada ih selite među platformama. Korisnici Androida i iOS-a moći će tako 'Set' aplikacija prebaciti s Windowsa na smartfon ili tablet. Microsoft planira proširiti 'Setove' iz domene standardnih stolnih aplikacija poput File Explorera ili Notepada te s vremenom uvesti profesionalne programe poput Photoshopa. Nadograđena verzija Microsoft Officea početkom će iduće godine imati službenu podršku za ovu uzbudljivu novu značajku.