NIŠTA OD VOŽNJE

Uskoro će vas automobil blokirati ako ste alkoholizirani

08.06.2015 u 15:02

Bionic
Reading

Svaka treća prometna nesreća sa smrtnim ishodom u EU vezana je uz alkohol, što u konačnici daje više od 10 tisuća takvih slučajeva godišnje. U SAD-u je situacija slična, a tijelo National Highway Traffic Safety Administration radi na tehnologijama koje će potpuno onemogućiti vožnju pod utjecajem alkohola

Riječ je o nizu integriranih tehnologija na kojima rade i neki europski proizvođači (Volvo), a koje će nakon što vozač sjedne za volan detektirati prisutnost alkohola pomoću analize daha ili skeniranjem prsta. Vozilo će u tom slučaju postati blokirano.

Ipak, preko Bare je riječ o nacionalnoj inicijativi s nekoliko sustava koji će se moći montirati u nova vozila - iako opcionalno. Jedan od sustava se montira izravno na volan automobila, a u njemu se nalazi vrlo osjetljivi instrument koji će moći detektirati koncentraciju alkohola u krvi iznad 0,08. Drugi sustav u sklopu DADSS (Driver Alcohol Detection System for Safety) programa je korištenje tehnologija skeniranja prsta na tipki za pokretanje vozila, a koja će također moći izmjeriti razinu alkohola u krvi i blokirati vozilo u slučaju da je ona previsoka:

Nezgodna strana priče je to što će za implementaciju rješenja koja predstavlja ovaj program trebati pričekati još barem pet godina, no testiranja i dalji razvoj će samo poboljšavati sustave. Naravno, lobiji u SAD-u ne miruju pa su se tako kontra inicijative već okrenuli American Beverage Institute i druge organizacije, koje smatraju da 'ljudi različito probavljaju alkohol i da sustav ne bi smio spriječiti nekoga tko je popio čašu vina'.

To što se tiče 'samo čašice' baš i nije neki argument, uzme li se u obzir prilično opaka statistika...