važan projekt

Varaždinu odobrena sredstva za edukaciju djece u robotici i STEM-u

02.08.2024 u 10:05

Bionic
Reading

Gradu Varaždinu odobreno je 33.000 eura za provođenje edukacije djece predškolske dobi o osnovama STEM-a s naglaskom na robotiku, a u planu je i prvi europski Talent centar za robotiku za djecu predškolske dobi

Aktivnosti projekta u sklopu radionica robotike poticat će kreativnost djece, logičko razmišljanje i osnovna znanja o tehnologiji, izvijestio je Grad Varaždin u petak. Projektne aktivnosti provodit će se u Dječjem vrtiću Varaždin koji je ujedno i projektni partner, a obuhvatit će oko 200 djece predškolske dobi. Planirano trajanje je 10 mjeseci, a provođenje će započeti s početkom nove pedagoške godine.

Novac je odobren u sklopu javnog poziva jedinicama lokalne samouprave za sufinanciranje provedbe edukativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti djece predškolske dobi i djece nižih razreda osnovne škole kojeg je raspisalo Ministarstvo za demografiju i useljeništvo.

Također, s ciljem još veće popularizacije i razvoja robotike kod mlađih dobnih skupina, Grad Varaždin s Općinom Petrijanec planira uspostaviti prvi europski Talent centar za robotiku za djecu predškolske dobi. 

'Predškolska dob djece idealna je za razvoj digitalnih kompetencija, a robotika nudi brojne mogućnosti za učenje i razvoj njihovih vještina. Tako će Grad Varaždin i Općina Petrijanec uspostavljanjem ovakvog Talent centra biti predvodnici u integriranju robotike u obrazovni sustav predškolske dobi', najavili su iz Grada.

Grad Varaždin i Općina Petrijanec zajednički financiraju Udrugu Robofreak kako bi osposobili odgajateljice u području robotike i STEM-a, a u iduće dvije godine radit će na strategiji koju će zatim valorizirati Europska mreža ustanova koja provodi aktivnosti istraživanja, prepoznavanja i razvoja mladih talenata.