TRAŽE RADNIKE

X ponovno zapošljava nakon dvije godine masovnih otkaza

05.09.2024 u 12:37

Bionic
Reading

Gotovo dvije godine nakon masovnih otpuštanja u timovima za povjerenje, sigurnost i kibernetičku sigurnost tvrtke X, društvena mreža Elona Muska sada ponovno zapošljava; traže radnike koji bi pomogli u moderiranju sadržaja i osigurali platformu, prema službenim oglasima za posao te tvrtke

Nova radna mjesta u odjelima za sigurnost i kibernetičku sigurnost

U posljednjih mjesec dana X je objavio dvadesetak otvorenih radnih mjesta, ravnomjerno raspoređenih između svojih timova za sigurnost i kibernetičku sigurnost. U timovima za sigurnost oglasi uključuju pozicije poput direktora za strateški odgovor i menadžera za odnose s vladama, a u kibernetičkoj sigurnosti X zapošljava nekoliko inženjera sigurnosti i stručnjaka za obavještavanje o prijetnjama.

Ovi novi poslovi 'sitni' su u usporedbi s brojem zaposlenika koje je Musk otpustio nakon što je krajem 2022. godine za 44 milijarde dolara kupio tvrtku, tada poznatu kao Twitter. U travnju 2023. izjavio je BBC-ju da je Twitter smanjio broj zaposlenika za 6000 u šest mjeseci, ostavljajući kompaniju s oko 1500 zaposlenih kada su otpuštanja završila.

Otkazi u timu za povjerenje i sigurnost

Ta su otpuštanja uključivala značajno smanjenje broja zaposlenika u timu za povjerenje i sigurnost. U siječnju ove godine, nakon upita australskog povjerenika za online sigurnost, iz X-a su naveli da su otpustili 80 posto svog osoblja u timu za povjerenje i sigurnost od Muskove akvizicije. X je također naveo da je prije prodaje kompanija imala 279 inženjera u timovima za povjerenje i sigurnost širom svijeta, što je do kraja svibnja 2023. smanjeno na samo 55, piše Tech Crunch.

Sveukupno, X je prema izvještaju australskog povjerenika za e-sigurnost smanjio svoj tim za povjerenje i sigurnost s 4062 na 2849 zaposlenika, tim za moderaciju sadržaja sa 107 na 51 zaposlenika te broj moderatora s 2613 na 2305.

Potraga za novim kadrom u centrima za sigurnost

Nedavni oglasi za posao potvrđuju da X pokušava pojačati svoj sigurnosni tim nakon što je u siječnju najavio otvaranje novog centra za povjerenje i sigurnost u Austinu u Teksasu, a on će imati 100 stalno zaposlenih moderatora sadržaja.

Dosta novih oglasa u posljednjih mjesec dana navodi Austin kao moguću lokaciju, iako su u njima spomenuti i drugi gradovi, poput New Yorka i Palo Alta u Kaliforniji, te lokacije izvan SAD-a, poput Manile na Filipinima i Delhija u Indiji.

Problemi s kibernetičkom sigurnošću i moderacijom sadržaja

Promjene u X-u nisu se ograničile samo na smanjenje osoblja, već su uključivale odlazak viših rukovoditelja. Od Muskove akvizicije tvrtku su napustili glavna direktorica za kibernetičku sigurnost Lea Kissner i voditeljica za povjerenje i sigurnost Ella Irwin. Smanjenje osoblja ozbiljno je narušilo sposobnost X-a da zaštiti platformu i korisnike te da se nosi s kompleksnim pitanjima moderacije sadržaja širom svijeta.

Nedavno je brazilski vrhovni sud praktički zabranio X u cijeloj zemlji jer Musk nije uklonio račune koji su širili dezinformacije. I on sam optužen je za širenje mržnje i dezinformacija otkad je preuzeo platformu. U utorak je promovirao podcast u kojem gostuje osoba optužena za negiranje holokausta. Također je ovog tjedna objavio slike generirane umjetnom inteligencijom na kojima osoba nalikuje potpredsjednici Kamali Harris, noseći beretku s komunističkim simbolima.

Musk je na X-u nedavno intervjuirao bivšeg američkog predsjednika i aktualnog kandidata Donalda Trumpa, no taj je razgovor na samom početku srušen i nakratko odgođen. Tada je za rušenje, bez dokaza, optužio 'masovni napad distribuiranog uskraćivanja usluge (DDoS) na X-u'.