STIGLA NAGRADA

Zagrebački student europski je digitalni talent

18.10.2016 u 15:58

Bionic
Reading

Student zagrebačkog Filozofskog fakulteta proglašen je europskim mladim digitalnim talentom temeljem igre koju je napravio u Scratchu

Europska komisija i inicijativa eSkills for Jobs organizirali su po drugi put natječaje kojima žele potaknuti mlade i njihove učitelje i profesore na razvoj digitalnih vještina i inovacija.

Na krovnoj konferenciji eSkills for Jobs u Bratislavi dodijeljene su nagrade u tri kategorije: Young Digital Talent, Innovative App Developer i Outstanding Digital Skills Developer.

U kategoriji Young Digital Talent nagradu je osvojio Mislav Sever, student informacijskih znanosti i mladi IT stručnjak iz Zagreba, za svoju video igru napravljenu u Scratchu.

Žiri sastavljen od tri stručnjaka ocjenjivao je prijavljene radove prema kriteriju originalnosti, interakcije igrača, samog izgleda igre i slično te su tome pridodani lajkovi koje je video igre prikupio na kanalu na YouTubeu eSkills for Jobs.

Mislavova igra Medieval Castle Siege, u kojoj je cilj obraniti dvorac od napadača, osvojila je žiri kompleksnim kodom, zanimljivom grafikom i igrivošću.

'Već sam prošle godine sudjelovao u natječaju koji je organizirao eSkills for Jobs i prijavio se, međutim tada nisam prošao dalje. Ove sam godine pomnije proučio propozicije natječaja, razmislio kako bi jedna dobra igra trebala izgledati - a da ju pritom i ja želim igrati - te sam se prijavio i ušao u finale', rekao je Sever nakon dodjele nagrade.

Nagrada je pozivnica na tjedan CiscoLive! koji će biti održan održati u Berlinu od 22. do 24. veljače, a gdje će imati priliku sudjelovati i u Academy Dayu tvrtke Cisco.

Zanimljivo je da je nagrada otišla u ruke apsolventa informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koji trenutno priprema diplomski rad i odnedavno radi u Enterprise Coreu tvrtke Infobip, a koji do natjecanja nikad nije programirao u Scratchu, iako ima dosta iskustva u drugim programskim jezicima poput Pythona.

Za izradu pobjedničke igre bilo mu je, uz sve fakultetske i poslovne obaveze, potrebno nešto više od dva tjedna, što je uključivalo kako izradu sve potrebne grafike i vizuala, tako i samo programiranje.

'Mislav na najbolji mogući način prezentira kakve prilike donosi digitalno doba i razvoj digitalnih vještina, iako po svojoj vokaciji dolazi iz društveno-humanističkih znanosti, dokazao je da ovo područje nije rezervirano samo za inženjere, matematičare i prirodoslovce.

Vjerujem kako će i ova nagrada Young Digital Talent ukazati da je računalno programiranje tema koja se bez problema može naći u redovnom obrazovnom programu i koja ne diskriminira već svima daje priliku razumjeti globalni digitalni svijet, a nekima i mogućnost da ga mijenjaju.

Čestitam Mislavu na nagradi u ime inicijative eSkills for Jobs koja je svih ovih godina promovirala upravo važnost stjecanja digitalnih vještina u svim dobnim skupinama te se nadamo da će se trend razvijanja digitalnih vještina nastaviti i u budućnosti', rekao je Hrvoje Balen, nacionalni kontakt za provedbu inicijative eSkills for Jobs u Hrvatskoj.