GEJMERSKE DILEME

Zašto je igranje na stolnom računalu bolje od onog na laptopu?

10.02.2015 u 10:54

Bionic
Reading

U najnovijoj temi donosimo vam nekoliko ključnih razloga zbog kojih pravi gejmeri za maratonsko igranje ipak trebaju nabaviti stolno računalo

Vječita rasprava među dva tabora, onog vlasnika prijenosnih i onog vlasnika stolnih računala, vodi se o isplativosti kupnje nove generacije gjemerskih prijenosnika. Štoviše, prije nekoliko dana imali smo temu u kojoj smo iznijeli niz argumenata zašto biste prešli sa stolnog na prijenosno računalo

Ovog puta vam donosimo nekoliko ključnih razloga zbog kojih su stolna računala daleko bolji izbor ako spadate među hardcore gejmere.

Vjerojatno prvi razlog zbog kojeg se više isplati kupiti stolno računalo njegova je cijena. U većini slučajeva pametnim planiranjem možete uštedjeti na komponentama tako da neke od njih 'selite' između starog i novog računala. Kao drugo, slaganje vlastite konfiguracije doista vam daje veću kontrolu nad troškovima dok ste u slučaju prijenosnika uglavnom suočeni s izborom u maniri 'uzmi ili ostavi'. Nadalje, koliko god oni bili isplativi, prijenosnici će uvijek u pravilu biti barem malo skuplji.

Drugi ključan razlog zbog kojeg se za igranje na maksimalnim postavkama više isplati imati stolno računalo je zagrijavanje. Laptopi u većini slučajeva (pogotovo oni za gejming) napravljeni su sa solidnim heat sinkovima, no i dalje imaju problema kada se radi o višesatnim gejmerskim maratonima. Ovo je pogotovo vidljivo pri maksimalnom opterećenju hardvera, što se u pravilu događa upravo u, pogodili ste, videoigrama. Desktop računalo s takvim čime doista nema problema, pogotovo zbog enormnog broja aktivnih i pasivnih solucija za snižavanje radne temperature


Treći razlog zašto stolna računala doista nadmašuju prijenosnike su performanse. Ma koliko dobra prijenosna računala bila, ekvivalentne high end konfiguracije nadmašit će ih bez ikakvih poteškoća. Ovo možda nećete zamijetiti u manje zahtjevnim igrama, no kako idete sve bliže ultra postavkama, razlika će biti sve očitija.

Još jedan razlog zbog kojeg stolna računala nadmašuju prijenosnike je - ekran. Da, znamo da smo u proteklom članku spomenuli to da spajanje monitora preko HDMI kabla omogućuje reprodukciju slike na daleko većoj površini od recimo petnaest ili sedamnaest inča. Stvar je u tome što, realno, na stolnom računalu taj monitor imate u startu, a za laptop ga morate nabaviti. Ista stvar vrijedi za sve vrste tipkovnica. Činjenično stanje stvari na kraju priče je - stolno računalo sve ima ugrađeno dok ćete za prijenosnik morati kupovati navedene stvari (tipkovnica, miš, monitor).

Peti razlog zbog kojeg biste ipak trebali razmisliti o stolnom računalu je onaj vezan uz njegovu prenosivost. Ako se često ne selite te ako vam računalo ima praktično predviđeno mjesto u radnoj sobi, velike su šanse da nećete morati kupovati laptop. Prijenosnik služi za prenošenje - ako to ne planirate iskoristiti, vjerojatno ga ne morate kupovati.

Posljednji razlog zbog kojeg biste trebali nabaviti stolno računalo prije prijenosnika je nadogradnja. Kada mijenjate laptop, mijenjate ga cijelog. Ako znate kako i što nadograđivati, stolni PC je daleko lakše podesiti vlastitim potrebama. Da, u praksi se to u većini slučajeva svodi na velike nadogradnje koje na kraju dana koštaju kao solidan laptop, no o tome smo već pisali. Poanta je u tome da, ako znate što radite, vrlo lako možete uštedjeti na komponentama te u konačnici imati gejmerski PC koji ne mora koštati više od dvije prosječne hrvatske plaće.