GOOGLE

Zbog umjetne inteligencije Googleove emisije CO2 porasle za 48 posto

05.07.2024 u 13:00

Bionic
Reading

Tehnološki gigant postavio je cilj postizanja nultih neto emisija do kraja desetljeća. No s ubrzanim ulaskom u utrku umjetne inteligencije, tvrtka priznaje da bi smanjenje potrošnje energije s trenutnih razina 'moglo biti izazovno'. Naime, Googleove emisije stakleničkih plinova u 2023. bile su 48 posto veće nego u 2019., prema najnovijem izvješću tvrtke o okolišu

Google je priznao da su njegove emisije stakleničkih plinova porasle za 48 posto u posljednjih pet godina - uglavnom zbog umjetne inteligencije - čime su ugrozili svoje klimatske ciljeve. AI sustavi zahtijevaju visoke razine računalne snage pa tako i električne energije, što je dodatno opteretilo podatkovne centre tehnološkog giganta diljem svijeta.

U svom najnovijem izvješću o okolišu, Google je upozorio da bi smanjenje ovih emisija 'moglo biti izazovno', osobito dok gradi novu infrastrukturu. Na početku ove godine, tvrtka je najavila ulaganje od 788 milijuna funti u Velikoj Britaniji za uspostavu potpuno novog podatkovnog centra kao izravni odgovor na rastuću potražnju za AI.

Sve se to događa dok se približava Googleov samopostavljeni cilj postizanja neto nultih emisija do kraja desetljeća. Raste i zabrinutost o utjecaju AI-ja na klimatske promjene kako se usvajanje ove tehnologije nastavlja povećavati.

Nedavna studija Međunarodne energetske agencije predviđa da bi količina električne energije koju koriste podatkovni centri mogla udvostručiti između 2022. i 2026. godine. Iako Googleovi podaci otkrivaju da većina njegovih podatkovnih centara u Europi i Americi dobiva većinu svoje energije iz izvora bez ugljika, to nije uvijek slučaj. To je zato što lokacije na Bliskom istoku, u Aziji i Australiji koriste znatno manji udio energije iz čišćih izvora.

Google tvrdi da 'aktivno radi na izazovima' s kojima se suočava. Tvrtka u izvješću navodi: 'Dok smo napredovali u čistoj energiji na mnogim mrežama na kojima djelujemo, još uvijek postoje neka područja teška za dekarbonizaciju, poput azijsko-pacifičke regije gdje CFE (energija bez ugljika) nije lako dostupan. Osim toga, primjećujemo duže vrijeme između početnih ulaganja i izgradnje projekata čiste energije te posljedičnog smanjenja emisija stakleničkih plinova.'

Google tvrdi da bi AI na kraju mogao pomoći svijetu da postigne ključne klimatske ciljeve, pa čak i poboljšati vremenske prognoze - mišljenje koje dijeli i suosnivač Microsofta Bill Gates. No, Lisa Sachs iz Columbia Center on Sustainable Investment, kaže da Google mora učiniti više kako bi surađivao s čišćim tvrtkama i ulagao u električnu mrežu.

'Stvarnost je da smo daleko iza onoga što već sada možemo raditi s tehnologijom koju imamo, s resursima koje imamo, u smislu napredovanja prijelaza', rekla je. I dok Sachs pohvalila Google za iskrenost, upozorila je da su potrebni rigorozni razgovori kako 'ne bi postalo puno gore prije nego što počne postajati bolje'.

Amanda Smith, viša znanstvenica u klimatskoj neprofitnoj organizaciji Project Drawdown, dodala je da se AI treba koristiti odgovorno i samo kada rezultirajuća potrošnja energije koristi društvu.