NEVJEROJATNO

Želite u SAD? Ako ste na Trumpovoj listi, morat ćete predati sve lozinke

09.02.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a planira ići do sada neutabanim stazama kad je u pitanju puštanje putnika na njihovo tlo. Tajnik John Kelly je u utorak izjavio kako je ranija administracija radila niz propusta u svojim provjerama i nisu dovoljno dobro istraživali internetske račune imigranata. Čini se kako će upravo zbog toga za put u SAD neki u skorije vrijeme trebati predati lozinke, ali i bankovne transakcije...

Do sada su turisti, putnici i oni s vizama bili upozoreni kako možda trebaju predati svoja korisnička imena na internetskim servisima kako bi ih agenti i imigracijski službenici mogli proučiti. Kelly planira ići korak dalje - tražeći lozinke za pristup računima na Facebook, Twitter pa čak i online banking računima. Tko takvo što odbije - bit će mu zabranjen ulaz u SAD.

'Za neke osobe želimo vidjeti kakve stranice posjećuju i želimo da nam predaju lozinke svojih računa kako bi jasno vidjeli što rade', objasnio je Kelly. 'Ako ne želite surađivati, ne puštamo vas unutra. Ako istinski želite ući u SAD, surađivat ćete, a ako ne - počinjemo sa sljedećom osobom iz reda', dodao je.

Pod 'neke osobe' Kelly se zapravo osvrće na izbjeglice i podnositelje zahtjeva za vizama iz sedam zemalja koje je Trump označio kao prijetnjom. Da stvar bude gora, ova provjera korisničkih računa online mogla bi trajati tjednima ili čak mjesecima, no Kelly navodi da će se oni koji žele ući u SAD jednostavno morati strpjeti.

Pored provjere društvenomrežnih računa na internetu, Kelly je napomenuo kako će se za neke osobe tražiti detaljna inspekcija bankovnih transakcija. Tražit će se detalji o plaćama, odakle dolaze, za što točno, gdje je novac potrošen i sl.

'Radim za jednog čovjeka, njegovo ime je Donald Trump. On mi je rekao da osiguram granicu i to ću i učiniti', zaključio je.

'Odabrao vas je on, ali radite za nas. Sigurna sam da ste mislili to reći tako', odbrusila je predstavnica demokrata Kathleen Rice.

TheRegister