treba biti na oprezu

Znanstvenici su se oglasili o prijenosu koronavirusa na zapakiranoj hrani: Izgledi su mali, ali...

26.08.2020 u 21:36

Bionic
Reading

Teoretski, moguće je zaraziti se koronavirusom putem pakiranja, ali izgledi za to su vrlo mali. Donosimo mjere opreza kojih biste se trebali pridržavati kako biste izbjegli zarazu

Tragovi koronavirusa navodno su pronađeni u Kini na upakiranoj hrani poput smrznutih škampi i pilećih krilca, a stigli su iz Južne Amerike. Može li uzročnik Covida-19 tako putovati i je li upakirana hrana sigurna?

Koliki su izgledi za zarazu?

Teoretski, moguće je zaraziti se koronavirusom putem pakiranja. Istraživanja u laboratorijima pokazala su da virus može preživjeti satima, možda i danima, na pojedinim materijalima korištenim za pakiranje, ponajprije kartonu i raznim oblicima plastike.

Virus je također stabilniji na nižim temperaturama, kakve obično vladaju pri transportu hrane. Ali znanstvenici nisu uvjereni da bi koronavirus mogao preživjeti u takvim uvjetima i izvan laboratorija jer se okoliš mijenja brže pa su i izgledi za opstanak manji, kaže dr. Julian Tang, profesor respiratornih znanosti na Sveučilištu Leicester u Velikoj Britaniji.

Također, u laboratorijskim uvjetima korišteni su uzorci s do deset milijuna čestica virusa, dok ih je u kapljicama koje netko kihne, primjerice, tek oko stotinu.

Rijeka: Velik broj turista čeka u redu kako bi se testirali na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

'Stoga su izgledi za prijenos putem nepokretnih površina vrlo mali i u pravilu vezani uz situacije u kojima zaražena osoba izravno kiše ili kašlje na neku površinu koju će zdrava osoba potom dotaknuti. U takvim okolnostima koronavirus može opstati sat do dva', tvrdi Emanuel Goldman, profesor mikrobiologije pri Sveučilištu Rutgers.

Zato, recimo, treba biti oprezan u javnom prijevozu.

Kako može doći do prijenosa virusa?

Do zaraze može doći tako što, primjerice, radnici u tvornicama za pakiranje hrane dolaze u kontakt s kontaminiranim površinama i potom diraju oči, nos i usta.

No znanstvenici smatraju kako to nije jedan od glavnih načina širenja zaraze, već do toga u pravilu dolazi u izravnom kontaktu, na udaljenosti do dva metra, kad zaražena osoba kašlje, kiše ili govori.

Bilo bi teško dokazati da se netko zarazio baš putem, primjerice, smrznutog graška ili njoki jer bi trebalo isključiti sve druge mogućnosti zaraze.

Kako se zaštititi?

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno nema potvrđenih slučajeva zaraze putem hrane ili pakiranja za hranu. To ne znači da se ne biste trebali pridržavati ovih mjera opreza.

Nema potrebe dezinficirati pakiranje hrane, ali svakako trebate temeljito prati ruke nakon otvaranja paketa i prije objeda.

Prije kupovine dezinficirajte ruke i dobro ih operite poslije dolaska kući, nakon što ste pospremili ono što ste kupili.

Dostava namirnica trebala bi biti sigurna ako se dostavljači pridržavaju propisanih higijenskih mjera. Ipak, trebate oprati ruke i nakon što ste bili u kontaktu s njima, piše BBC.