SLUČAJ IZ SLOVENIJE

14-godišnjoj djevojci roditelji uzeli mobitel, ona zvala 112 i prijavila zlostavljanje

03.09.2024 u 22:49

Bionic
Reading

Četrnaestogodišnja tinejdžerica iz Poljske koja je boravila na odmoru u Sloveniji prijavila je da je roditelji maltretiraju, da su psihički nasilni prema njoj i da su joj uzeli mobitel, zbog čega je bila pod velikim stresom i strahom. Roditelji, ipak, nisu optuženi

14-godišnjakinja je s roditeljima bila na odmoru u Sloveniji. Nakon što su joj roditelji zbog prekomjernog korištenja oduzeli mobitel, zvala je s recepcije hotela u kojem su bili smješteni - prvo 112, potom je obaviještena policija zbog sumnje na obiteljsko nasilje, ali hitna pomoć nije intervenirala, javlja portal 24ur.

Policajci iz Brežica prvo su obavili razgovor s njom, a potom i s roditeljima. Doznaje se da je između roditelja i 14-godišnjakinje došlo do odgojne rasprave zbog prekomjernog korištenja mobitela. Oduzet joj je telefon, što ju je toliko uznemirilo da je pozvala policiju. Policajci su 14-godišnjakinji objasnili da je jedna od uloga roditelja i odgoj te da se u ovom slučaju ne radi o kaznenom djelu ili prekršaju, priopćeno je iz Policijske uprave Novo mesto.

Za slovenski portal priču je komentirao bračni i obiteljski terapeut Andrej Omulec. Svjestan da korištenje mobitela kod djece nije moguće spriječiti, uvjeren je da djecu treba poučiti i upozoriti sigurnoj uporabi.

'Mobitel čak i dok je u školskoj torbi smeta koncentraciji. Pogotovo ako je dijete ili mlada osoba u grupama za dopisivanje s drugim vršnjacima. Tada su dekoncentrirani, stalno razmišljaju o tome što će propustiti', kaže Omulec.