rat na bliskom istoku

Analitičari: Sve se odvija kako to želi Netanyahu, ali očito i neki drugi

30.09.2024 u 23:52

Bionic
Reading

Izrael ne prestaje s raketiranjem Libanona, gomila snage na kopnenoj granici, spremajući se, nakon ubojitih zračnih napada, za 'sljedeću fazu rata' - kopnenu ofenzivu. Prema nekim informacijama, izraelski specijalci već su ušli u Libanon. O tome kako će se razvijati rat na Bliskom istoku govorilo se u HRT-ovoj emisiji Otvoreno

'Za sada se, po mojem mišljenju, sve odvija onako kako to želi izraelski premijer Netanyahu, rekao je politički analitičar Božo Kovačević u Otvorenom. Dodao je kako je činjenica da su neke zemlje od kojih se moglo očekivati da će energičnije stati u zaštitu Palestinaca, prilično mlako reagirale na novu izraelsku ofenzivu.

'Dakle, te činjenice upućuju na zaključak da se možda stvari odvijaju i onako kako to žele i neke druge zemlje na Bliskom Istoku', rekao je Kovačević.

Objasnio je kako to odgovara svim zemljama koje su ili već potpisale tzv. Abrahamske sporazume ili su bile na putu da ih potpišu i, uostalom, svim arapskim zemljama kojima je Iran konkurent.

'Ovakvim vojnim akcijama i agresivnom politikom zapravo Izrael eliminira Iran, velikog suparnika sunitskim arapskim zemljama', dodaje.

Što se sada događa u Libanonu?

'Informacije ukazuju da su se libanske oružane snage odlučile povući unutar svog teritorija najmanje pet kilometara od granice s Izraelom te da su pripadnici specijalnih postrojbi izraelskih oružanih snaga već prošli određena područja granice između Izraela i Libanona, tako da se večeras očekuje, ako već i nisu, ulazak pješačkih oklopno-mehaniziranih postrojbi u tu dubinu prostora kako bi dodatno zaštitili prostor i dio sjevernog Izraela i kako bi u doglednoj budućnosti omogućili siguran povratak stanovništva Izraela na sjeverni dio Izraela koji već godinu dana je u izbjeglištvu zbog masovnih raketiranja iz stranih jezgra tog teritorija', rekao je pomoćnik rektora Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" Gordan Akrap.

Izrael je naučio lekciju

'Pokazalo se da Izrael zna voditi obavještajno-vojne operacije u onom trenutku kada je to pokazala potreba. Brojni pokazatelji su bili da će Izrael imati ogromne gubitke u slučaju ulaska oružanih i oklopno-mehaniziranih postrojbi na područje Gaze zbog Hamasove infrastrukture. To se nije dogodilo. Izrael je naučio lekciju. Sve strane, uključujući Hamas, također su naučile vrlo grubu lekciju o tome kako se treba ponašati odgovorno u međunarodnim odnosima te da nasilje nije rješenje. Isto kao i hutisti. Hutistima će ovo što su Izraelci zapalili, gorjeti danima. Međutim, to je i poruka Iranu između ostalog', kazao je Akrap.

  • +10
Izraelske snage gomilaju se na granici s Libanonom Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Sraz Izraela i Libanona

Vojni analitičar Marinko Ogorec rekao je kako se Libanon i Izrael vrlo teško mogu usporediti, a pogotovo Hezbolah i Izrael.

'U ovom slučaju Hezbolah je taj koji je cilj izraelskog djelovanja. Libanon praktički je država koja raspolaže s oružanim snagama koje su doslovno simboličke, ako ih tako možemo nazvati, da nisu, tamo ne bi prevladao Hezbolah kao specifična vojna struktura', rekao je.

Dodao je da je Hezbolah bio organiziran, strukturiran, uvježbavan od strane Irana, bez daljnjega i produžena ruka Iranu, koji ga je i stvorio u obliku odrezane vojne organizacije.

Hezbolah je sada, ustvrdio je Ogorec, doživio vrlo teške udarce.

'Prvi udarac je bio sa ovim pejdžerima. Zapravo, prvi udarac je bio s likvidacijom njegovih pojedinih čelnika. Pejdžeri su napravili izuzetno veliku ulogu. Prodrmali su Hezbolah potpuno, iz prostog razloga što njega kao i svaku organizaciju , promatrati kao organizam. Znači, kad govorimo upravo o komunikaciji i sustavu veza, to je živčano tkivo jedne vojne strukture. I sada, kada to živčano tkivo takve strukture doslovno kompromitirate ovakvim udarom kao što je bilo s pejdžerima i voki tokijima, plus što praktički u nekoliko sekundi izbacite jednu cijelu brigadu časnika srednje i niže razine, onda je to strahoviti udarac', kazao je.

  • +6
Izraelski tenkovi na granici s Libanonom Izvor: Profimedia / Autor: Menahem KAHANA / AFP / Profimedia

'Sada je Hezbolah obezglavljen, likvidirali su glavnog čelnika Hezbolaha, i normalno, nastavljaju se operacije dalje. Tako da situacija definitivno ne ide u prilog Hezbolahu. I naravno, kopnena operacija je više nego neizbježna', rekao je Ogorec.

'Novi način ratovanja'

Istaknuo je da je akcija s pejdžerima i voki tokijima bila korak prema nekom novom načinu ratovanja.

'To je izuzetno sofisticirana obavještajna operacija, koju ja mislim, osim Izraela ne znam tko bi mogao napraviti. Drugim riječima, čak ni Amerikanci ne bi mogli. Mislim da se toga ne bi čak ni sjetili', kazao je Ogorec.

Božo Kovačević eliminaciju vođe Hezbolaha Hasana Hasrallaha vidi kao jednako težak udarac Hezbolahu kao i uništavanje "nervnog sustava" te organizacije.

'Nasrallah je bio karizmatski vođa koji je uspio pribaviti i širu političku podršku Hezbolahu. Njegov cilj je, uostalom, tu organizaciju pretvoriti u odlučujući politički faktor u Libanonu. Nije se mogla uspostaviti vlada bez njihove suglasnosti. Osim toga, ako bi s nekim elementima politike i libanonske vlade bili nezadovoljni, oni bi naprosto svoje naoružane ljude poslali pred ministarstva i vršili vrlo otvoreni pritisak. Zapravo, Libanon kao država je talac Hezbolaha, kao što je palestinsko stanovništvo u Gazi talac Hamasa. Na neki način, neutralizacija tih organizacija će možda olakšati život velikom broju Palestinaca, ali kao što Hamas i Hezbolah, Iran i Huti predstavljaju sigurnosnu opasnost za Izrael, za Palestince, osobito one koji žive na Zapadnoj obali, glavna opasnost za njihovu sigurnost dolazi iz Izraela. To ne treba zaboraviti', rekao je Kovačević.

  • +3
Napadi na Bejrut Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

Ustvrdio je da je Izrael u svojim dosadašnjim akcijama fascinantne stvari napravio, možda i nešto što nijedna osobito druga država ne bi mogla tako nešto napraviti.

'Ali, Izrael je isto tako napravio nešto što veliki broj država ne bi tolerirao nijednoj državi, to je masovno ubijanje civilnog stanovništva i pitanje odgovornosti za to ostat će aktualno, neovisno o briljantnim izraelskim vojnim povijestima', kazao je Kovačević.

Je li Hezbolah sada zaista obezglavljen?

Javnosti se obratio Nasrallahov zamjenik, zamjenik glavnog tajnika, i činjenica je da postoje određene operativne uloge unutar Hezbolaha.

'Međutim, činjenica je da je Izrael vrlo mudro odigrao potez. Prvo su eliminirali ljude iz prvog, drugog i trećeg reda zapovjednog upravljanja, vođenje zapovjedanja cijelom strukturom Hezbolaha, praktički na cijelom terenu. Tek onda su, na kraju, eliminirali šeika Salaha i cijeli njegov tim najbližih suradnika, uključujući neke visoke pripadnike Iranske revolucionarne garde koji su bili s njima povezani. Da su oni prvo eliminirali glavođu Hezbolaha, vrlo brzo bi Šura koja donosi odluku i koja predlaže tko će biti taj nasljednik, izabrala nasljednika iz onih koji su tada recimo bili na raspolaganju', rekao je Akrap o situaciji u Hezbolahu.

Dodao je kako danas nema te osobe na vidiku, tako da je pitanje tko može zamijeniti i voditi praktički cijeli taj proces na velikoj razini, jer Hezbolah je vrlo ozbiljno strukturirana organizacija koja ima svoje političko i vojno tijelo, tijelo koje je vrlo radikalno i sklono terorizmu i vidi se i samo po takvim aktivnostima.