pitamo vas

[ANKETA] Kako se približava 11. svibnja, roditelji na sve većim mukama. Hoćete li u ponedjeljak poslati djecu u vrtić i školu?

05.05.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Od ponedjeljka 11. svibnja, nakon gotovo dva mjeseca pauze zbog pandemije koronavirusa, djeca bi trebala krenuti u vrtiće i u niže razrede osnovne škole. Odluka je digla mnogo prašine, a najviše se zamjera prebacivanje odgovornosti na roditelje, jer će oni sami moći odlučiti hoće li djecu slati u vrtić ili školu, te upute kojih se djeca i nastavnici trebaju pridržavati, a za koje mnogi tvrde da ih je nemoguće provesti. Zato pitamo čitatelje tportala hoće li 11. svibnja svoju djecu poslati u vrtiće i škole

Slabljenjem epidemije koronavirusa stvari se polako vraćaju u normalu. Otvorene su trgovine, rade frizeri, brijači, pedikeri, a otvorena su i dječja igrališta i sportski tereni. Od 11. svibnja pak djeca bi trebala krenuti u vrtiće i u niže razrede osnovne škole, uz pridržavanje uputa koje je donio Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). No povratak u vrtiće i škole nije obavezan, odnosno roditelji mogu samostalno odlučiti hoće li svoju djecu od ponedjeljka slati u vrtić i školu ili će ih ostaviti kod kuće te će nastaviti sa školovanjem putem televizije i interneta. Takvo prebacivanje odgovornosti na roditelje žestoko je kritizirao nekadašnji čelnik kurikularne reforme i tportalov komentator Boris Jokić te je odluku o povratku djece u školske klupe usred epidemije i bez javnozdravstvenih jamstava nazvao 'jednom od najsramotnijih i najneodgovornijih odluka u povijesti Republike Hrvatske'.

I navedene upute HZJZ-a mnogima su sporne jer smatraju kako ih se neće biti moguće pridržavati, a što bi moglo ugroziti zdravlje djece ili njihovih ukućana.

>>> Je li ovo ostvarivo? Ako djeca trče, povećati razmak na više od dva metra, ruksak u vrtiću na vikend-karanteni, svaka prostorija u kojoj boravi skupina mora imati vlastiti toalet

S druge strane, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na novinarsko pitanje odgovara kako bi ona poslala svoje dijete u školu kad bi bila u toj situaciji, ali isto tako navodi i kako će prva biti za odgodu početka nastave ako ne budu ispunjeni svi uvjeti. Ministrica također poručuje i kako su upute HZJZ-a među najrestriktivnijima u Europi te da su usmjerene na dobrobit djece.

Zbog navedenih prijepora mnogi roditelji razmišljaju o tome da svoju djecu ne pošalju u vrtiće i škole, pogotovo oni koji neće morati zbog posla odlaziti od kuće ili koji imaju 'baka-servis' pa neće morati djecu ostavljati samu kod kuće. Zato pitamo čitatelje tportala što će učiniti 11. svibnja - hoće li svoju djecu poslati u vrtić i školu ili će ih ostaviti kod kuće.

U dokumentu u nastavku još jednom pogledajte detaljne upute koje će od 11. svibnja vrijediti za vrtiće i škole s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.