širi se fake news

Antimuslimanski prosvjedi: Desničarski neredi u Southportu nakon ubojstva djevojčica

31.07.2024 u 10:04

Bionic
Reading

Veliki broj antimuslimanskih prosvjednika sukobio se u utorak navečer s policijom u gradu Southportu na sjeverozapadu Engleske u kojem su u ponedjeljak nožem ubijene tri djevojčice na plesnom događanju posvećenom Taylor Swift, prenose agencije u srijedu.

Nasilje je izbilo u Southportu nakon bdijenja u središtu traumatiziranog grada na kojem su se okupile stotine ljudi, piše AFP. Čitav dan prije toga prolaznici su ostavljali cvijeće, ispisane kartice i plišane igračke u ulici Hart gdje se dogodio napad.

Policija ispituje 17-ogodišnjaka čije ime nije navela. Odbacuje terorističku podlogu napada, ali još ne zna motiv. Sedamnaestogodišnjak ostaje u pritvoru optužen za ubojstvo i pokušaj ubojstva.

Policija nije dala nikakve podatke o osumnjičeniku, osim njegove dobi i činjenice da je iz Cardiffa u Walesu, što je potaknulo nestrpljenje i bijes dijela stanovništva te širenje lažnih informacija o njemu.

Prema BBC-ju, njegova obitelj dolazi iz Ruande.

Nemiri su uslijedili nakon bjesomučnog napada nožem u Southportu u ponedjeljak u kojemu su na smrt izbodene Alice Dasilva Aguiar (9), Bebe King (6) i Elsie Dot Stancombe (7).

Osmero druge djece također je izbodeno, a petero djece i dvoje odraslih u kritičnom su stanju.

  • +6
Neredi u Southportu Izvor: Profimedia / Autor: Richard McCarthy / PA Images / Profimedia

Muslimansko vijeće Britanije kaže da je islamofobična reakcija započela lažnim glasinama i dezinformacijama na internetu o povezanosti zločina s muslimanima. 

MCB je odao počast trima djevojčicama prije nego što je osudio "šokantne scene krajnje desničarskih pobunjenika koji divljaju ispred džamije".

Agencija dpa piše da je ozlijeđeno gotovo 40 policajaca na mjestu nereda.