terorizam

Austrijski kancelar želi veći nadzor nad komunikacijama nakon plana napada na koncert

11.08.2024 u 13:37

Bionic
Reading

Austrijski kancelar je u nedjelju rekao da bi obavještajne službe u zemlji trebale imati veću moć nadgledanja aplikacija za komunikaciju kako bi zaustavile ekstremiste nakon planiranog samoubilačkog napada na koncert Taylor Swift u Beču koji je spriječen ovog tjedna.

Tri zakazana nastupa Swift su otkazana nakon što su austrijske vlasti saznale za plan predvođen 19-godišnjakom nadahnutim terorističkom organizacijom Islamska država, koji je uključivao suicidalan napad na nogometni stadion, gdje su deseci tisuća obožavatelja namjeravali doći na koncerte.

Vijesti o planiranom napadu su ponovo oživjele raspravu o strogim restrikcijama koje ima Austrija u odnosu na druge zapadne zemlje kada je riječ o nadgledanju platformi za komunikaciju u vrijeme kada se zemlja priprema za izbore 29. rujna.

"Zaista trebamo da naše službe budu tehnički unaprijeđene kako bismo bili ravnopravni s teroristima, s organiziranim kriminalom, kako bismo se mogli boriti protiv njih", rekao je kancelar Karl Nehammer u intervjuu za njemačke novine Bild.

"Od ključne je važnosti da sigurnosne vlasti, pod sudskim nazorom, mogu dekriptirati usluge za slanje poruka poput WhatsAppa, Signala i Telegrama te istovremeno čuvati vladavinu prava", dodao je Nehammer, koji se nada reizboru idućeg mjeseca.

Nehammer, koji je rekao da je Austrija informacije o planiranom napadu na koncert primila od strane obavještajne službe, kazao je da su glavni osumnjičenici u slučaju uhvaćeni.

Govorio je i o dodatnim uhićenjima do kojih je došlo dok policija nastavlja istraživati kriminalne mreže te kazao da su identificirani novi simpatizeri Islamske države.