analiza snimke pada

Avion se pri rušenju spiralno vrtio pa pao i eksplodirao u nečijem dvorištu

14.08.2024 u 06:40

Bionic
Reading

Forenzičari u mrtvačnici u Sao Paulu do utorka su identificirali tijela 35 od 62 osobe koje su poginule u zrakoplovnoj nesreći u rezidencijalnoj četvrti Vinhedo prošloga tjedna, pri čemu su poginuli svi u avionu, priopćile su vlasti

Transportni zrakoplov brazilskih zračnih snaga KC-390 prenio je ostatke troje putnika natrag u Cascavel u južnom Brazilu odakle je zrakoplov i krenuo i nastavit će prevoziti tijela nakon što budu otpremljena iz mrtvačnice. Mrtvačnica je priopćila da je do sada članovima obitelji predala 17 tijela zajedno sa smrtovnicama.

Uzroci koji su doveli do toga da turboelisni zrakoplov ATR-72 francuske proizvodnje, kojim upravlja regionalni prijevoznik Voepass, padne u ravnom okretu prema tlu tek treba utvrditi.

Istražitelji su pronašli snimač glasa u kokpitu i snimač podataka o letu i rade na njima u brazilskom centru za istraživanje zrakoplovnih nesreća (Cenipa) u Braziliji kako bi utvrdili uzrok nesreće.

Preliminarno izvješće očekuje se u roku od 30 dana od početka rada na motorima aviona koji su odvezeni u Cenipin pogon u Sao Paulu.

Zrakoplovni stručnjaci analizirali su snimke zrakoplova koji se vrtio spiralno prema dolje dok je padao i naveli neke moguće uzroke pa tako nagađaju da se na zrakoplovu nakupio led. U petak je Voepass rekao da je led bio predviđen na visinama na kojima je zrakoplov letio, ali da je trebao biti unutar prihvatljive razine.

Zrakoplov je bio na putu prema Sao Paulu iz Cascavela, u državi Parana, kada se srušio i eksplodirao u vrtu stambenog naselja u gradu Vinhedo, nekih 80 km sjeverozapadno od Sao Paula. Nitko na tlu nije bio ozlijeđen.