eu na nogama

Bijes u Bruxellesu: Orban otputovao u Moskvu, nikome ništa nije najavio

04.07.2024 u 20:04

Bionic
Reading

Mađarski premijer Viktor Orbán otputovao je u Moskvu kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, i to samo nekoliko dana nakon što je posjetio Kijev. Orbanov put u Rusiju odmah je izazvao žestoke kritike europskih diplomata

Orban bi se s Putinom trebao sastati u petak, piše Financial Times, pozivajući se na mađarske i EU dužnosnike. Prema izvorima, očekuje se da će mu se u posjetu pridružiti mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó.

Orban je u Moskvu otputovao samo par dana nakon što je posjetio Kijev. 'Cilj mađarskog predsjedanja je doprinijeti rješavanju izazova koji stoje pred Europskom unijom. Zato je moje prvo putovanje bilo u Kijev', napisao je Orbán nakon što je prije par dana stigao u Ukrajinu.

Orbán se posljednji put susreo s Putinom u Pekingu u listopadu 2023. na marginama međunarodnog foruma o kineskoj inicijativi Pojas i put, gdje je mađarski premijer bio jedini političar iz EU-a koji je putovao.

Kako piše Euractiv, činjenica da se Orban sastaje s Putinom samo nekoliko dana nakon posjeta Kijevu, govori o tome da on i dalje smatra važnim održati odnose prema Rusiji, zbog čega se mađarskog premijera doživljava kao proruski nastrojenog. Orbán, s druge strane, smatra da je dijalog neophodan čak i u vrijeme rata. Budimpešta također tvrdi da je Mađarska uvelike ovisna o Rusiji u pogledu energije, stoga nema interesa za neprijateljstva. Međutim, tijekom proteklih 14 godina na vlasti, Orbán nije učinio mnogo da smanji ovisnost Mađarske o Rusiji.

  • +2
Premijer Viktor Orban u mađarskom parlamentu Izvor: EPA / Autor: Szilard Koszticsak

Europski dužnosnici žestoko su reagirali na susret Orbana i Putina prošle godine u Pekingu, a nove burne reakcije stižu i danas.

'Rotirajuće predsjedništvo EU-a nema mandat za suradnju s Rusijom u ime EU-a. Europsko vijeće je jasno: Rusija je agresor, Ukrajina je žrtva. Nikakve rasprave o Ukrajini ne mogu se održati bez Ukrajine', poručio je šef Europskog vijeća Charles Michel na X-u.

Na društvenim mrežama oglasio se i poljski premijer Donald Tusk.

'Glasine o tvom putu u Moskvu ne mogu biti istinite. Ili mogu?', upitao je Tusk Orbana.

Prema riječima visokog diplomata EU-a, Orbán nije obavijestio nijednu od institucija Unije o putu u Moskvu.

'Bilo je mnogo pokušaja da se uspostavi kontakt i i da se potvrde informacije o mogućem posjetu premijera Orbána Rusiji. One su bile neuspješne', rekao je diplomat, dodajući da je Orban i upitao institucije EU, da bi mu se 'strogo savjetovalo da ne ide u Rusiju.' 

Nekoliko diplomata EU-a osudilo je posjet, rekavši da je 'u potpunosti kontradiktoran' trenutnoj politici EU-a i da 'dovodi jedinstvo EU-a u opasnost'.

'Tek je četvrti dan mađarskog predsjedanja EU-om i Orbán se sastaje s Putinom - to je prilično brz tempo', našalio se jedan diplomat EU-a.