JE LI PUČ ZBILJA PROPAO?

Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi: Ovo je početak kraja Putina

24.06.2023 u 20:58

Bionic
Reading

Bivši hrvatski veleposlanik u Moskvi, iskusni diplomat Božo Kovačević, smatra činjenicu da su snage Wagner grupe u jednom danu prevalile više stotina kilometara prema Moskvi indikatorom početka kraja Putinove vlasti

Upitan koji je glavni razlog ovog pokušaja vojnog udara, Kovačević kaže: 'Kad je došlo do otvorenog konflikta između ministarstva obrane i Prigožina, Putin je odlučio stati na stranu Ministarstva obrane. Ali ne vjerujem da bi to bio dovoljan razlog za Prigožina da poduzme tako drastične korake. Neki ukrajinski analitičari spekuliraju da su neki iz vrha ruske vlasti koji trpe značajne financijske gubitke, odlučili financirati Prigožina u obavljanju onog što oni žele, a to je da Putin ode s vlasti', rekao je za RTL televiziju.

Kovačević smatra da je ovo veliki udarac za Vladimira Putina. 'On je volio stvarati dojam svemogućeg vladara koji sve drži pod kontrolom i sigurno upravlja Rusijom. Pokazalo se da ona snaga, na koju se on oslanjao, da Prigožin kojem je Putin osobno omogućio da ima svoju privatnu vojsku, što je inače ruskim zakonom zabranjeno - da je slaba karika u tom njegovom lancu moći. Putinova vlast je uzdrmana, što će se dogoditi nakon njegovog odlaska s vlasti? Prvo on još nije otišao, ali ja mislim da ovo što se danas događa je početak njegova kraja. Kad i na koji način će njegova vlast prestati to još nije jasno, a još manje je jasno tko bi ga mogao naslijediti. Ako je doista riječ o tome da Prigožina financiraju neki iz užeg Putinovog kruga, to su njegovi bankari, ako je to točno - onda će vjerojatno netko od njih barem privremeno zamijeniti Putina na mjestu predsjednika', kaže Kovačević.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Upitan zašto su zapadne zemlje stajale po strane Kovačević odgovara: 'To je unutarnja stvar Rusije i dosad je Zapad uvijek pokušao pronaći sugovornika, ponajprije za probleme globalne sigurnosti. Sve do 2022. Putin je bio taj sugovornik za kojeg su na Zapadu vjerovali da s njim mogu postići razuman dogovor. Invazijom na Ukrajinu on je pokazao da nije racionalni sugovornik, ali sasvim sigurno Jevgenij Prigožin nije lider kojega bi Zapad volio vidjeti u Kremlju', zaključuje bivši veleposlanik.