usred nesnosnih gužvi

Brod Sveti Duje vrijedan 7,7 milijuna eura čami u luci: Jadrolinija znala da stiže roba s greškom?

13.07.2024 u 08:25

Bionic
Reading

Brod Sveti Duje, jedna od najnovijih investicija Jadrolinije čeka u brodogradilištu na doradi, umjesto da smanjuje gužve u lukama

Brod Sveti Duje, umjesto da plovi na jednoj od najzagušenijih linija Split-Supetar, čeka u brodogradilištu. Situaciju je dodatno užarilo pismo predsjednika nadzornog odbora kojim traži svoju smjenu.

'Sveti Duje je plaćen 7,7 milijuna eura i pitanje je koliko će u njega dodatno uložiti da bi mogao zaploviti jer je brod apsolutno neadekvatan za plovidbu Jadranom. On ima svjedodžbe za plovidbu samo unutar zaštićenog i lučkog područja. Znači po direktivi EU, on ne smije izaći van luke', rekao je Antun Aljinović, sindikat pomoraca RH i bivši zapovjednik na Jadroliniji za Dnevnik.hr.

I sve su to u Jadroliniji, kažu iz Hrvatskog registra brodova, znali prije nabave.

'Ništa se s jednim brodom ne može zaustaviti. Niti jedan brod može biti problem da bi se nešto dovelo u pitanje. Ako je bilo određenih pogrešaka u nabavi određenog broda, to se mora najprije utvrditi. Ja takvih informacija nemam, znači mi smo imali, kad kažem mi, mislim na Jadroliniju, dobrih akvizicija nabavke brodova oni su se integrirali, voze', rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Zašto se ne nabavljaju novi brodovi?

'Cijena ovih brodova uopće nisu malene i one uistinu su vrlo blizu nabavci novog broda zašto to tehnička služba ne može odradit, zašto to se ne odrađuje i zašto se ne nabavljaju novi brodovi to bi bilo pravo pitanje upravo za ovu upravu“, rekao je Neven Melvan, predsjednik pomorskog sindikata Hrvatske.

Predsjednik nadzornog odbora Jadrolinije Damir Zec od ministra je pismom zatražio svoje razrješenje. U kratkom telefonskom razgovoru za Dnevnik Nove TV je rekao da je, sve što je imao reći, napisao u pismu ministru Butkoviću. Dao si je, kaže, truda pristojno sve napisati i ukazati na sve probleme.

Ministar, kaže, prijepori na relaciji uprava - nadzorni odbor nisu rijetkost, a rad nadzornog odbora nije ugrožen. Idućih dana riješit će se kadrovska križaljka.

'Evidentno je da nadzora nad kupnjom brodova nema i ne postoji. Isto tako i poslije na održavanju brodova koji dolaze u remontna brodogradilišta u Hrvatskoj. Od 2022. tražimo ostavku ili smjenu predsjednika uprave gospodina Sopte kao čelnog čovjeka“, rekao je Ivan Srzentić, predsjednik Strukovnog sindikata pomoraca Jadrolinije.

Ministar nema primjedbi

'Poslovanje Jadrolinije je stabilno i ja kao ministar za što sam najodgovorniji kao predsjednik skupštine moram gledat da svaka tvrtka u mom resoru stabilno posluje i ide naprijed. Tako da nemam nikakvih primjedbi ni na čiji rad', odgovorio je ministar Butković.

Iz Jadrolinije pak danas kažu da će Sveti Duje na plovidbu kroz deset dana, a razlog kašnjenja su, kako kažu, poteškoće na tržištu brodske opreme te preopterećenost brodogradilišta.