Severe weather europe

'Ciklon bomba': Eksplozivan razvoj atlantske oluje Ashley za vikend pogađa Europu

18.10.2024 u 12:35

Bionic
Reading

Sjeverni Atlantik ovog mjeseca bilježi nekoliko aktivnih oluja, a još ih dolazi. Trenutno se južno od Grenlanda okreće veliko područje niskog tlaka. S još jednim hladnim prodorom s Arktika, koji prelazi preko toplijih mora krajem petka, vremenski obrazac stvorit će potencijalno snažnu oluju koja će u nedjelju zahvatiti Irsku i Škotsku

Meteorološke službe Irske i Ujedinjenog Kraljevstva mogle bi je proglasiti prvom atlantskom olujom u sezoni — olujom Ashley, piše Severe Weather Europe. Posljednja značajnija oluja koja je pogodila Europu bio je uragan Kirk prije otprilike tjedan dana. Njegovi ostaci donijeli su snažne vjetrove Galiciji, sjeverozapadnoj Španjolskoj i zapadnoj Francuskoj dok je oluja prodirala dublje na europski kontinent.

Mogući i uragani

Najnovije smjernice vremenskih modela slažu se da će se u subotu razviti potencijalno jaka oluja. U nedjelju će udariti na Irsku i Škotsku, dok se bude kretala prema sjeverozapadnoj Europi. Očekuju se visoki valovi i vjetrovi olujne snage, s mogućnošću dosezanja jačine uragana, što će pogoditi zapadne obale Irske, Škotske i Hebrida.

Atlantske oluje uobičajene su tijekom kasne jeseni i zime te često zahvaćaju zapadnu Europu. Jake oluje su rjeđe, ali zahtijevaju pomno praćenje zbog potencijalno velikog utjecaja na naseljena i obalna područja. Ovog vikenda će se pun Mjesec poklopiti s nadolazećom olujom Ashley, što može povećati opasnost od obalnih poplava zbog kombinacije visoke plime i značajnih valova iz atlantskog sustava.

  • +33
Poplave u Europi Izvor: Profimedia / Autor: Cristian Cristel / Xinhua News / Profimedia

Trenutna vremenska slika nad sjevernim Atlantikom otkriva velik frontalni sustav s jezgrama niskog tlaka 100 kilometara južno od Grenlanda. S njim povezana hladna fronta proteže se prema jugozapadu, a hladna pomorska zračna masa dolazi s Labradorskog mora te iz istočne Kanade. Ovi hladni prodori iz arktičkog područja u mnogo topliji Atlantik često izazivaju dodatne, brzo razvijajuće oluje koje nastavljaju svoj put prema zapadnoj Europi.

Razvoj oluje Ashley i utjecaj na vremenski obrazac

Dipolni vremenski obrazac koji se proteže preko Atlantika i Europe nastavit će se tijekom vikenda. Frontalni sustav već je izazvao razorne poplave u dijelovima južne Francuske, a središnja i sjeverna Europa pod utjecajem su visokog tlaka. Na zapadu se razvija prostrano i duboko korito, potaknuto hladnim prodorima zraka s Labradorskog mora. Istovremeno južni vjetrovi dovode toplu i vlažnu zračnu masu prema sjeveru, što održava atlantske oluje i frontalne sustave.

Temperature morske vode u Atlantskom oceanu trenutno su od jednog do tri Celzijeva stupnja iznad prosjeka, a u nekim područjima i više. Te anomalije traju već više od godinu dana. Uz još jedan hladan prodor u subotu, južni dio korita pojačat će se i razviti novu, potencijalno intenzivnu atlantsku oluju, prvu značajnu u sezoni, a nosit će ime Ashley.

Različiti vremenski modeli slažu se da će središnji tlak oluje Ashley pasti na oko 950 mbara u nedjelju ujutro, a neki modeli predviđaju i niže vrijednosti kada dostigne svoj vrhunac. S obzirom na visok tlak nad kontinentalnom Europom i duboko nisko nad Atlantikom, između njih će se pojaviti snažna mlazna struja. Jak jugozapadni vjetar proširit će se zapadnom Europom, a vjetrovi će biti osobito jaki u višim predjelima.

Jedna od pozitivnih strana toga bit će kraće trajanje letova na istok iz Sjedinjenih Država prema Europi jer će zrakoplovi koristiti prednost jakih vjetrova na višim razinama. Suprotno tome, letovi prema zapadu bit će produljeni. Očekuje se da će oluja Ashley dobiti svoje službeno ime do subote jer će se brzo i značajno razvijati.

Snažni vjetrovi i valovi

Vremenski modeli upućuju na eksplozivnu ciklogenezu u subotu, s naglim padom tlaka s približno 980 mbara u subotu u podne na oko 950 mbara do nedjelje. To zadovoljava kriterije za bombogenezu, proces u kojem tlak pada za više od 24 mbara u 24 sata, stvarajući ciklon bombu.

Očekuje se da će Ashley donijeti snažne vjetrove s udarima preko 150 km/h, a moguće i više, u područjima blizu središta oluje. Njezin intenzitet bit će usko povezan s eksplozivnim procesima ciklogeneze.

Meteorolozi se slažu da će Ashley biti prva značajna atlantska oluja ove sezone te da će u nedjelju pogoditi Irsku i Škotsku. Modeli visoke rezolucije, poput onih iz UK Netweathera, pokazuju da bi vršni udari vjetra mogli doseći brzine od 160 do 180 km/h (100-110 mph).

Također postoji mogućnost razvoja snažnog maksimuma vjetra, poznatog kao sting jet, koji bi u određenim dijelovima oluje mogao izazvati osobito intenzivne udare vjetra.

Veliki valovi i plime

Uz Ashley se očekuju veliki valovi i plima, što bi moglo izazvati obalne poplave. Pun Mjesec, koji će biti i supermjesec, samo će pojačati visoku plimu. Najviši valovi, od 10-12 metara, mogli bi pogoditi zapadnu i sjevernu Irsku, zapadnu Škotsku i Vanjske Hebride.

Oluja će se u nedjelju postupno premještati prema sjeveroistoku, najvjerojatnije prolazeći preko krajnjeg sjeverozapada Škotske prema Farskim otocima i Shetlandu.

Iako jaka kiša nije vjerojatna s ovom olujom, moguće je 60-100 mm oborina diljem zapadne Škotske tijekom vikenda, posebice na višim terenima, gdje će jugozapadni vjetrovi donijeti orografske oborine.