Prekrasna, kremasta, senzualna - bomba! Čak i strastvenim tamaniteljima slatkog/čokolade je dostatna jedna kriška ove pite. Ako ne vjerujete - izazovite ih!
Recept je preuzet od Katie Quinn, fotografkinje i kuharice par excellence!
Sllijepo sljedeći recept morala sam ipak napraviti nešto po svom! Tvrdoglavost plus nestrpljivost su me natjerale na salto mortale! Elem, tako sam karamelu hladila samo sat vremena i nije se stisnula. Tako da mi pita počiva u frižideru dok ovo pišem, zajedno s karamelom i čokoladnim ganachem pa je nisam mogla snimiti narezanu :(.
Dakle, slijepo (zapravo, bolje bi bilo reći budno!) pratite recept i da vam nije palo na pamet preskakati ili skraćivati korake.
Nestrpljenje je neprijatelj! I ne potiskujte ga zobanjem zapečenih lješnjaka - prste k sebi ;)
za 4 do 6 osoba
za tijesto
1 šalica namjenskog brašna
1/2 šalice kakaa u prahu
1/2 šalice šećera
100 g maslaca (ohlađenog)
1 žličica vanilin ekstrakta
2 žlice hladne vode
Masna kakao kugla iliti tijesto za ovu pitu :P
za slanu karamelu
300 g ugušćenog mlijeka (tzv. condensed milk) - pitajte me u inbox gdje ga ima za kupit'!
1/3 šalice smeđeg šećera
50 g maslaca
1 veći prstohvat soli
za čokoladni ganache
250 g tamne čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
100 g cijelih lješnjaka
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Ubacite 200 g lješnjaka u vatrostalnu posudu i smjestite ih u pećnicu na
par minuta. Da zamirišu i lagano se zapeku.
Za tijesto su bitni ohlađeni maslac i hladna voda, jer je važno da se, prilikom mjesidbe, polako pretvara u masnu kuglu :).
Kad je, nakon upornog gnječenja, napokon dobijete, prekrijte je prozirnom folijom i smjestite u frižider na 30 minuta.
Nakon što je tijesto odležalo u frižideru izvadite ga i ravnomjerno raspodijelite po kalupu za pite.
Izbockajte ga vilicom i ubacite u pećnicu na 15 minuta
Izvadite ga iz pećnice, pustite da se malo ohladi i posipajte ga prženim lješnjacima
Za vrijeme dok se tijesto peče zamiješajte slanu karamelu. Ubacite sve sastojke u manju posudu, stavite ih na laganu vatru i uporno miješajte. Kad se sastojci povežu pustite ih da 5 minutalagano ključaju još uvijek na laganoj vatri.
Kad karamela postane karamelasta skinite je s vatre i prelijte preko lješnjaka i tijesta
Sve zajedno smjestite u frižider na 2 sata! da se ohladi, stisne i poveže.
Neposredno prije vađenja pite iz frižidera zamutite čokoladni ganache i prelijte preko svega (stisnute karamele i lješnjaka).
Za kraj, posipajte grubo smrvljenim lješnjacima i krupnom soli!
I uživajte u ovom kremastom, čokoladnom zimskom desertu ... zavučeni ispod tople dekice :)