Čokoladna pita sa slanom karamelom i prženim lješnjacima

Čokoladna pita sa slanom karamelom i prženim lješnjacima

24.11.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Prekrasna, kremasta, senzualna - bomba! Čak i strastvenim tamaniteljima slatkog/čokolade je dostatna jedna kriška ove pite. Ako ne vjerujete - izazovite ih!

Recept je preuzet od Katie Quinn, fotografkinje i kuharice par excellence!
Sllijepo sljedeći recept morala sam ipak napraviti nešto po svom! Tvrdoglavost plus nestrpljivost su me natjerale na salto mortale! Elem, tako sam karamelu hladila samo sat vremena i nije se stisnula. Tako da mi pita počiva u frižideru dok ovo pišem, zajedno s karamelom i čokoladnim ganachem pa je nisam mogla snimiti narezanu :(.

Dakle, slijepo (zapravo, bolje bi bilo reći budno!) pratite recept i da vam nije palo na pamet preskakati ili skraćivati korake.


Nestrpljenje je neprijatelj! I ne potiskujte ga zobanjem zapečenih lješnjaka - prste k sebi ;)

za 4 do 6 osoba

za tijesto

1 šalica namjenskog brašna
1/2 šalice kakaa u prahu
1/2 šalice šećera
100 g maslaca (ohlađenog)
1 žličica vanilin ekstrakta
2 žlice hladne vode


Masna kakao kugla iliti tijesto za ovu pitu :P

za slanu karamelu

300 g ugušćenog mlijeka (tzv. condensed milk) - pitajte me u inbox gdje ga ima za kupit'!
1/3 šalice smeđeg šećera
50 g maslaca
1 veći prstohvat soli

za čokoladni ganache

250 g tamne čokolade za kuhanje
300 ml slatkog vrhnja
100 g cijelih lješnjaka

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Ubacite 200 g lješnjaka u vatrostalnu posudu i smjestite ih u pećnicu na
par minuta
. Da zamirišu i lagano se zapeku.

Za tijesto su bitni ohlađeni maslac i hladna voda, jer je važno da se, prilikom mjesidbe, polako pretvara u masnu kuglu :).

Kad je, nakon upornog gnječenja, napokon dobijete, prekrijte je prozirnom folijom i smjestite u frižider na 30 minuta.

Nakon što je tijesto odležalo u frižideru izvadite ga i ravnomjerno raspodijelite po kalupu za pite.


Izbockajte ga vilicom i ubacite u pećnicu na 15 minuta


Izvadite ga iz pećnice, pustite da se malo ohladi i posipajte ga prženim lješnjacima

Za vrijeme dok se tijesto peče zamiješajte slanu karamelu. Ubacite sve sastojke u manju posudu, stavite ih na laganu vatru i uporno miješajte. Kad se sastojci povežu pustite ih da 5 minutalagano ključaju još uvijek na laganoj vatri.


Kad karamela postane karamelasta skinite je s vatre i prelijte preko lješnjaka i tijesta

Sve zajedno smjestite u frižider na 2 sata! da se ohladi, stisne i poveže.

Neposredno prije vađenja pite iz frižidera zamutite čokoladni ganache i prelijte preko svega (stisnute karamele i lješnjaka).


Za kraj, posipajte grubo smrvljenim lješnjacima i krupnom soli!

I uživajte u ovom kremastom, čokoladnom zimskom desertu ... zavučeni ispod tople dekice :)