Crumble od jabuka

Crumble od jabuka

29.03.2012 u 10:15

Bionic
Reading

... sa sladoledom od vanilije, a u iščekivanju bobičastog voća. Proljetna varijanta zimskog kolača, jestivog tijekom dana i navečer. Ako imate jabuka u košarici i malo sladoleda - u crumble s njima. Brzo i prefino!

Gledam ja tako u svoju košaricu za voće i vidim dvije jabuke. I sjetim se da ove godine još nisam napravila pošteni crumble ilti po hrvatski drobljenac od istih.


Pih! Ništa jednostavnije i ukusnije, bolje čak i od čokolade


Iskoristite jabuke iz svoje košarice i uživajte u voćnoj poslastici ...

Foto: Jelena Iva Nikolić
... dok svi zajedno čekamo domaće jagode i ostalo bobičasto voće

za 4 osobe

za tijesto

250 g namjenskog brašna
125 g hladnog, na kockice narezanog maslaca
2 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
žlica jogurta ili milerama
prstohvat soli

za punjenje

2 jabuke, narezane na ploške
sok 1 limuna
2 žlice javorovog sirupa
1 žlica meda
malo Calvadosa ili kakvog voćnog likera
cimet

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Umijesite tijesto i napravite od njega - drobljenac. Ako su vam grudice premasne dodajte još brašna.
Očistite jabuke i narežite ih na ploške, smjestite u posudu u kojoj im dodajte začine, dobro promiješajte i ostavite ih da se toćaju

Dno vatrostalne posude premažite maslacem i pekmezom od marelica. Ravnomjerno slažite ploške jabuka u jedan ili dva reda, ovisno o veličini posude.

Kad ste ih poredali posipajte ih drobljenim tijestom i sve prelijte tekućinom u kojoj
su se jabuke prethodno - toćale.
Ubacite u pećnicu i pecite 25 do 30 minuta.


Izvadite iz pećnice i poslužite u zdjelicama sa sladoledom od vanilije

Ultimativni mljac!