VUK JEREMIĆ

'Debata je bila najveća javna rasprava u povijesti UN-a'

Bionic
Reading

Nakon niza negativnih reakcija na debatu o radu međunarodnih kaznenih sudova, koju je organizirao Vuk Jeremić u Ujedinjenim narodima u New Yorku, diplomat iz Srbije u razgovoru za Al Jazeeru komentira dan u sjedištu te institucije

'Dan je bio izuzetno zanimljiv. Ovo je najveća debata u povijesti javnih rasprava u Općoj skupštini: prijavile su se 82 zemlje da iznesu svoj službeni stav, a govornika je bilo 49, što je najveći broj zabilježen u povijesti UN-a, jer ovo je očigledno važna tema. O ovome dosad nije bilo raspravljano i očigledno je to delikatno pitanje. Imali smo izuzetno zanimljiva izlaganja, a ona su bila uglavnom kritična kad je u pitanju rad tog suda, ne samo kad je riječ o sudu za Jugoslaviju, već i sudu za Ruandu', kaže Jeremić.

On smatra da je postignut uspjeh te da nema boljeg mjesta za pokretanje debata od sjedišta UN-a. Na kritike o jednostranosti, on odgovara: 'Mnogi ne žele čuti kritične tonove kad je riječ o međunarodnom pravosuđu, no to je prije svega njihov problem.' Jeremić je kazao da je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić govorio uglavnom o Haškom sudu i o disbalansu kazni izrečenih za zločine nad Bošnjacima, Albancima i Hrvatima s jedne te nad Srbima s druge strane.

'Za zločine počinjene u ratu nad drugim narodima izrečene su izuzetno velike kazne. Za zločine počinjene nad Bošnjacima, kosovskim Albancima i Hrvatima - kumulativno je izrečeno preko 1100 godina kazne. Za zločine nad Srbima kumulativna kazna iznosi svega 50 godina, a brojevi žrtava na jednoj i na drugoj strani nisu u tom disbalansu 1:10', ocijenio je on. Za Al Jazeeru je komentirao odluku Željka Komšića da ne putuje na sastanak u Beograd, kao i razloge zašto predstavnicima žrtava nije bilo dozvoljeno da govore.

Komšić ne ide u Beograd

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić neće prisustvovati bilateralnom sastanku s državnim vrhom Srbije koji bi trebao biti održan 23. travnja u Beogradu. U pisanoj izjavi za medije, Komšić je naveo da zbog više puta iznesenih stavova predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji se mogu smatrati klasičnim miješanjem u unutrašnja pitanja BiH te prizivanja raspada BiH kao države, ponovljenih čak i u New Yorku, Komšić ne vidi nikakvu svrhu susreta u Beogradu.