pamplona

Deseci ozlijeđenih u utrci s bikovima na festivalu San Fermína

14.07.2024 u 14:37

Bionic
Reading

U španjolskome gradu Pamploni u nedjelju je završio poznati i popularni festival koji se održava u čast sveca, zaštitnika grada, San Fermína, a za vrijeme tradicionalne utrke s bikovima ozlijeđeno je još sedam osoba.

U osmoj i posljednjoj utrci festivala, koji svake godine počinje 7. srpnja, sedam je ljudi lakše ozlijeđeno. Većina ih je dobila modrice ili lakši potres mozga, objavila je TV postaja RTVE.

Tijekom ovogodišnjeg festivala ukupno je hospitalizirano 36 trkača, među kojima su jedan australski državljanin i jedan Amerikanac.

Posljednja utrka s bikovima započela je u 8 ujutro uz vatromet, a potom je na ulice grada, ispunjene tisućama posjetitelja pušteno šest bikova. Sudionici obično trče prema areni udaljenoj više od 800 metara od početne točke.

Za neke sudionike utrke završe kobno ubode li ih bik rogovima. Od 1924. godine evidentirano je 16 smrtnih slučajeva, a posljednji se dogodio 2009. godine.

Većina ozljeda najčešće se dogodi u trenutku kad se trkači međusobno sudare nastojeći izbjeći bikove.

Unatoč oštrim i višegodišnjim kritikama aktivista koji se bore za prava životinja, festival, koji je prvi put održan 1591. i dalje privlači desetke tisuća turista iz Španjolske i cijeloga svijeta.

Aktivisti smatraju da su ovakve utrke, ali i tradicionalna španjolska borba s bikovima, čin okrutnosti i barbarstva prema životinjama.