imamo odluku

Dokaz iz MUP-a: Šef policijske akademije nije smio službenim autom na privatni put

16.08.2024 u 16:03

Bionic
Reading

Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić ipak nije smio službenim automobilom otići na privatni put u Split, iako tvrdi da jest, dokazuje dokument koji smo dobili od MUP-a

Riječ je o Odluci o korištenju službenih osobnih automobila koju je 2016. donio tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, a koja vrijedi i danas. U njoj se navodi da glavni ravnatelj policije i načelnici policijskih uprava imaju pravo koristiti službena osobna vozila 24 sata dnevno, a da ministar to pravo može iznimno odobriti i drugim visokim državnim službenicima MUP-a. No, ono što je u cijeloj priči najvažnije je to da ti policijski službenici službena vozila mogu koristiti isključivo u službene svrhe, što se u ministrovoj odluci izričito naglašava na više mjesta.

Tako u 2. članku odluke, koja se odnosi na Ćelića, piše da ministar 'iznimno može odobriti korištenje službenog osobnog vozila za službene potrebe 24 sata dnevno i drugim državnim službenicima MUP-a, na vrijeme potrebno za obavljanje određenih službenih zadaća. Znači, za službene potrebe i dok traje obavljanje službene zadaće. Tekst odluke donosimo na kraju članka, a iz nje je vidljivo da nitko od visokih službenika nema pravo službeno osobno vozilo koristiti za privatne svrhe.

  • +6
Josip Ćelić Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Podsjetimo, tportal je prvi objavio da se Ćelića, u anonimnoj prijavi poslanoj glavnom ravnatelju policije i ministru, tereti da je službenim autom otišao na privatni put, sudsko ročište u Split, te da je time počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Naš izvor, koji želi ostati anoniman, potvrdio nam je navode iz predstavke i neslužbeno smo doznali da je policija istražila cijeli slučaj te potvrdila navode. No, na naš novinarski upit, poslan 18. srpnja, MUP se jednostavno oglušio, što govori samo za sebe.

Nakon što smo objavili članak, MUP je i dalje šutio, nije demantirao navode iznesene u njemu, ali se redakciji javio Ćelić sa zahtjevom za ispravkom informacije, koji smo, sukladno zakonu, morali objaviti bez obzira na to je li on u pravu ili nije. U tom demantiju Ćelić je, među ostalim, sam priznao da je službeno vozilo koristio za privatnu svrhu, odlazak na privatno sudsko ročište u Split, ali je tvrdio da ima pravo na službeno vozilo 24 sata dnevno. No, odluka koju smo dobili iz MUP-a dokazuje da Ćelić nije imao pravo službenim vozilom ići na privatni put jer se korištenje službenih vozila odobrava samo za službene svrhe.

MUP odgovara samo kad mora

Odluku o korištenju službenih vozila od MUP-a smo morali tražiti pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama (ZPPI) jer se oglušio na prethodni novinarski upit da razjasni situaciju oko Ćelića. Uz taj zahtjev poslali smo i dodatna pitanja smije li visoki službenik službenim autom otići u drugi grad za neku privatnu svrhu, kao i treba li za takav put otvarati putni nalog, ali MUP se i na njih oglušio.

Na traženje odluke uz poziv na ZPPI iz MUP-a su nam proslijedili tu odluku, zadnjeg dana zakonskog roka, zato što, ako ne odgovore, postoje zakonom određene sankcije za odgovorne osobe, dok za ignoriranje običnih novinarskih upita sankcije ne postoje, pa se na njih oglušuju.

Kako je tportalu nedavno neslužbeno potvrđeno, protiv Ćelića još uvijek nikakav postupak nije pokrenut, iako je to trebalo biti napravljeno čim su se provjerom potvrdili navodi iz anonime predstavke, a hoće li biti pokrenut u budućnosti, ostaje za vidjeti.

>>> U nastavku pročitajte Odluku o korištenju službenih osobnih automobila iz koje je vidljivo da se ti automobili ne smiju koristiti za privatne svrhe.