... što će rijet' da ga je idealno tamanit uz bijelu, jutarnju kavu onako prhkog, s okusom oraha i brusnica. Mljac! Napravila ga je moja draga susjeda/prijateljica - Mia. Tako Sinkovićeva djeluje na ljude - počnu kuhat' divotice!
Moja draga susjeda Mia, napravila je kolač o kojemu - sanjam. Kampirala bih ispred njezinih vrata i njušila; jel' ga peče il' ga ne peče ...
Srećom ispekla ga je neki dan, za našu prvu, tavansku izložbu i pojeli smo ga do zadnje mrvice.
Pa kaže, Mia:
Originalni naziv je Cranberry, Orange and Pecan Coffee Cake. Kako su pekanski orasi kod nas rijetki i skupi, poslužit će i orasi vulgaris. isto tako, u originalnom receptu idu svježe brusnice, ali dobre su i suhe.
za jedan oveći kolač
256 g brašna
128 g šećera
2 žličice praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
pola žličice soli
60 g maslaca sobne temperature narezanog na komade srednje veličine
1 jaje
2 dcl svježe cijeđenog soka od naranče
1 žličica narančine korice (ja nisam stavila, jer nemam nešpricane)
1 žličica arome vanilije
100tinjak g grubo sjeckanih brusnica
100tinjak g grubo sjeckanih oraha
za topping (mrvice):
30 g hladnog maslaca
64 g brašna
jušna žlica i pol šećera
pola žličice cimeta
malo soli
oko 50 g grubo sjeckanih oraha
glazura:
60 g šećera u prahu
maaaaalo mlijeka
Prvo pomiješati brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
Dodati komade maslaca i dobro izmijesiti da se svi sastojci prožmu. Dobit ćete grubu, mrvičastu smjesu.
U drugoj posudi pomiješati jaje, sok od naranče, narančinu koricu i ekstrakt vanilije. Sve to dodati suhim sastojcima i dobro pomiješati.
Ubaciti brusnice i orahe, promiješati i izliti u kalup prethodno obložen masnim papirom.
Preko toga namrviti mrvice: pomiješati hladni maslac s brašnom, šećerom, cimetom, soli i orasima. Staviti sve u pećnicu na 180 C. Trebalo bi biti gotovo za 50ak minuta, ali možda i prije. Treba pripaziti!!!
Nakon što se kolač ohladio, 15ak minuta, nehajno ga prelijte glazurom ;)
Ako se uspijete suzdržati, kolač može izdržati i pet dana što je potpuno nemoguće
Također, može se napraviti u kalupu za kruh, a ako udvostručite količine, dobit ćete dva! Kalupa!