ekstremna promjena vremena

Dramatičan vremenski scenarij za vikend: Južina, oluje i nagli zagrljaj hladnoće

27.09.2024 u 08:00

Bionic
Reading

Petak će biti još jedan neuobičajeno topao dan uz izraženu južinu, povremeno s malo kiše. Iako će dan biti vjetrovit, većinom će ostati suh

Bit će razmjerno vjetrovito i u većini zemlje toplije od prosjeka. U istočnoj Hrvatskoj i u Dalmaciji pretežno sunčano, prema zapadu oblačnije, a uz granicu sa Slovenijom mjestimice i malo kiše. Prema večeri na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru kiša sve češća lokalno i uz grmljavinu.

Puhat će umjeren jugozapadni vjetar, u gorskim predjelima i jak. Na Jadranu umjereno i jako jugo te južni vjetar. Najviša dnevna temperatura zraka od 25 do 30 °C, ponegdje na sjeveru Jadrana malo niža.

Split Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin

Nepovoljne biometeorološke prilike

U Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano vrijeme s povremenim umjerenim južnim i jugozapadnim vjetrom. Temperature će biti znatno iznad prosjeka za ovo doba godine – jutarnje između 15 i 18 °C, dok će popodnevne temperature dosezati od 28 do čak 31 °C, prognozirala je Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a za HRT.

U središnjoj Hrvatskoj također će prevladavati južina i iznadprosječna toplina uz djelomično sunčano vrijeme, što će nepovoljno utjecati na biometeorološke prilike. Puhat će uglavnom umjeren jugozapadni vjetar, a u višim i sjevernijim predjelima vjetar će biti jak.

Zapadni krajevi Hrvatske bit će još vjetrovitiji, s olujnim udarima jugozapadnjaka u Gorskoj Hrvatskoj, dok će na sjevernom Jadranu puhati jako jugo i južni vjetar.

Meteoalarm zbog olujnog juga

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", upozorio je DHMZ.

Vrijeme će biti promjenjivo oblačno uz povremena sunčana razdoblja i ponegdje kišu, naročito u drugom dijelu dana. Dnevne temperature kretat će se od 22 °C u Gorskom kotaru do 26 °C uz obalu i na otocima.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije očekuje se vrlo toplo i vjetrovito vrijeme uz umjereno do jako jugo, a prema otvorenom moru i olujne udare. More će biti valovito, a dan pretežno sunčan, no popodne je u južnijim dijelovima moguć poneki pljusak.

  • +20
Split: Jesen na plaži Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin

Na krajnjem jugu Hrvatske poslijepodne je također moguć pljusak, ali će većinom biti barem djelomično sunčano, s temperaturama koje će dosezati do 27 °C. Jugo će puhati umjereno, a prema otvorenom moru i jako u drugom dijelu dana.

Za vikend zahladnjenje i kiša

Subota donosi zahlađenje i kišovitije vrijeme. Jugo će oslabjeti, ali uz oblačnije uvjete i mjestimično obilne pljuskove s grmljavinom, što može uzrokovati urbane poplave. Vjetar će okrenuti na sjeverozapadnjak, a u noći na nedjelju zapuhat će jaka bura s olujnim udarima koja će donijeti razvedravanje i pad temperature.

Na kopnu će subota biti najoblačniji dan, s lokalnim kišama i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Umjereni jugozapadnjak zamijenit će sjeveroistočnjak, što će donijeti značajno osvježenje.

Od nedjelje se očekuje sunčanije vrijeme, a najhladnije jutro bit će u ponedjeljak", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.