NAPAD NA ŽIDOVE?

Za eksploziju pred francuskom sinagogom sumnja se na terorizam

24.08.2024 u 14:21

Bionic
Reading

Policajac je ozlijeđen u eksploziji ispred sinagoge na jugu Francuske u subotu ujutro, rekao je glasnogovornik žandarmerije. Još uvijek se traga za počiniteljem, rekao je vršitelj dužnosti premijera Gabriel Attal

Nitko tko se nalazio u sinagogi u La Grande-Motte na obali Sredozemnog mora u blizini Montpelliera nije ozlijeđen. Glasnogovornik žandarmerije, ogranka oružanih snaga odgovornih za unutarnju sigurnost u nekim područjima, isprva nije mogao reći ništa o motivu ni reći radi li se o antisemitskom napadu.

No nakon eksplozije je antiterorističko javno tužiteljstvo preuzelo istragu, potvrdile su vlasti za dpa.

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin objavio je na društvenoj mreži X da je pokušaj paljenja sinagoge 'jasno bio zločin'. Uvjeravao je 'židovske sugrađane' i zajednicu da imaju njegovu punu podršku. Naredio je trenutačno povećanje pripadnika snaga sigurnosti ispred židovskih bogomolja. Attal je, pišući na X-u, govorio o antisemitskom činu: 'Još jednom su meta bili naši židovski sugrađani'.

Mobilizirana su sva sredstva da se počinitelj pronađe, rekao je Darmanin. Prvo su ispred sinagoge zapaljena dva automobila, a u jednom od vozila eksplodirala je plinska boca. Zapaljena su i dvoja vrata sinagoge. Međutim, nije jasno je li se to dogodilo prije ili nakon eksplozije.

Subota je židovski šabat i ljudi tradicionalno tada odlaze u sinagoge. Yonathan Arfi, predsjednik krovne organizacije židovskih organizacija u Francuskoj, Crif, napisao je da se eksplozija dogodila u vrijeme kada se očekivao dolazak vjernika u sinagogu. 'To nije bio samo napad na mjesto bogoslužja, to je pokušaj ubojstva Židova', napisao je.