SLUČAJ LJUBLJANSKA BANKA

Erjavec dobio 'napadaj' zbog Hrvatske

13.12.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec zanijekao je za list 'Delo' od četvrtka nagađanja o mogućnosti da Slovenija u roku 30 godina vrati 278,7 milijuna eura Hrvatskoj na ime stare devizne štednje, koju je Hrvatska isplatila štedišama Ljubljanske banke Zagreb

'Neugodno sam iznenađen tim člankom, načinom i objavom prijedloga koji je za Sloveniju apsolutno neprihvatljiv', rekao je u kraćem razgovoru za 'Delo' Erjavec, dodajući kako je riječ o 'uvredljivom spinu' koji ne može pomoći u približavanju stajališta stručnjaka dviju država za rješenje pitanja Ljubljanske banke, Zdravka Rogića i Franca Arhara.

Naprotiv, 'može doći do udaljavanja stajališta', rekao je Erjavec.

Slovenski radio tvrdi kako je vijest u hrvatskim medijima rezultat 'nervoze hrvatske strane' zbog odmicanja vremena u kojemu još nije riješeno pitanje Ljubljanske banke, čime slovenska strana uvjetuje ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Neki se slovenski mediji pozivaju na visok domaći diplomatski izvor i navode da će hrvatski 'medijski spinovi' vjerojatno ubuduće i rasti, te da je slovensko veleposlanstvo u Zagrebu nezadovoljno što svako malo mora ispravljati netočnosti o razgovoru Arhara s Rogićem koji se po njima pojavljuju u hrvatskom tisku.

Ljubljanski 'Dnevnik' tvrdi da se može shvatiti kako je ono o čemu pišu mediji očito jedan od prijedloga o kojima su raspravljali Arhar i Rogić, ali da nikako nije riječ o nečemu s čime se Slovenija slaže, što je svojom reakcijom potvrdio i slovenski ministar vanjskih poslova.

No, poznavatelji problematike Ljubljanske banke na slovenskoj strani do sada u neformalnim razgovorima uopće nisu spominjali mogućnost da Slovenija vrati novac koji je Hrvatska štedišama isplatila, tvrdi list.

Do sada se, dodaje, neslužbeno govorilo samo o mogućnosti da bi Ljubljanska banka mogla otplatiti dugove štedišama ako joj se opet dopusti djelovanje u Hrvatskoj i ako dobije pristup starim potraživanjima od hrvatskih poduzeća, navodi 'Dnevnik'.

'Delo' pak tvrdi da na sudu za ljudska prava u Strasbourgu nisu samo tužbe hrvatskih i BiH štediša protiv Ljubljanske banke nego i tužba direktora stare Ljubljanske banke Zagreb koji je Hrvatsku tužio zbog dva slučaja nevraćenih kredita toj banci u Hrvatskoj.

'Ljubljanska banka Zagreb ima u Hrvatskoj 44 dužnika, a sporna potraživanja s kamatama po podacima banke prelaze 400 milijuna eura', piše 'Delo'.