Uživo

Libanon: U napadima ubijeno 492 ljudi; Izrael: Ti brojevi uključuju i mnoge teroriste

23.09.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Izrael je pokrenuo snažne zračne udare na libanonski Hezbolah. Izraelska vojska (IDF) pozvala je stanovnike Libanona da odmah napuste kuće i druge zgrade u kojima Hezbolah skladišti oružje. Hezbolah je odgovorio lansiranjem desetaka raketa na sjeverni Izrael, tvrde da gađaju vojne mete

Sažetak

  • Izraelska vojska (IDF) izvela je stotine zračnih udara na Hezbolah u Libanonu, tvrde da su napali 300 Hezbolahovih uporišta. 
  • U izraelskim napadima na Libanon najmanje je 182 mrtvih i 727 ranjenih, među njima su žene, djeca i medicinski djelatnici.
  • IDF je poslao upozorenje stanovnicima koji žive u blizini Hezbolahovih uporišta te ih moli da se evakuiraju.
  • Hezbolah je odgovorio lansiranjem desetaka raketa na sjeverni Izrael.
  • Libanonski premijer izralske napade je okarakterizirao kao genocid.

22:44 Široki izraelski zračni napadi na Hezbollah na jugu Libanona usmrtili su najmanje 492 osobe u ponedjeljak, a više od 1.645 je ozlijeđeno, izvijestio je Bejrut. Izrael je upozorio da će napadi na ovu skupinu biti prošireni te su libanonskim civilima upućena upozorenja da napuste područja u kojima se vjeruje da Iranom podržana teroristička skupina skriva oružje.

20:29 Glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga (IDF), kontraadmiral Daniel Hagari, izjavio je da je izraelsko ratno zrakoplovstvo danas pogodilo oko 1.300 ciljeva Hezbollaha u Libanonu i da udari još uvijek traju.

Na tiskovnoj konferenciji, Hagari je rekao da su ciljevi uglavnom bile zalihe oružja pohranjene u kućama, uključujući 'krstareće rakete koje mogu doseći stotine kilometara, teške rakete s bojevom glavom od 1.000 kilograma, rakete srednjeg dometa koje dosežu do 200 kilometara, rakete kratkog dometa i naoružane bespilotne letjelice.'

Komentirajući visok broj poginulih u Libanonu, Hagari je izjavio: 'Ti brojevi također uključuju mnoge teroriste koje smo danas ubili, a koji su se nalazili u blizini oružja.' Dodao je da će IDF kasnije objaviti svoje podatke.

20:27 Danas je u Libanonu ubijeno najmanje 356 ljudi, a 1.246 ih je ozlijeđeno otkako je Izrael jutros započeo zračne napade na tu zemlju.

Prvi su pogođeni dijelovi južnog i istočnog Libanona, a u posljednja dva sata dogodili su se dodatni napadi na južno predgrađe Bejruta.

Povećan broj žrtava prijavilo je libanonsko ministarstvo zdravstva. Dodali su da su među ubijenima u ponedjeljak bile 42 žene i 24 djece.

18:20 Meta izraelskog zračnog napada u Bejrutu večeras je viši zapovjednik Hezbollaha Ali Karaki, rekli su sigurnosni izvori izraelskim medijima.

Karaki je šef južnog zapovjedništva Hezbollaha, odgovoran za vojne aktivnosti te terorističke skupine u južnom Libanonu. On je član Vijeća za džihad, najvišeg vojnog tijela Hezbollaha, piše The Times of Israel.

IDF je rekao da će uskoro dati dodatne pojedinosti o "ciljanom udaru". To je četvrti udar IDF-a na Bejrut od početka rata.

17:32 Snimka koja kruži društvenim mrežama prikazuje mjesto pada rakete u palestinskom gradu Deir Istiya na Zapadnoj obali. Hezbollah je lansirao baraž od desetak raketa dugog dometa na Izrael, aktivirajući sirene u nekoliko naselja na Zapadnoj obali istočno od Tel Aviva. Prema IDF-u, rakete su pogodile otvorena područja.

16:47 Rakete dugog dometa ispaljene su iz Libanona na Izrael prvi put tijekom rata.

Sirene su se oglasile u nekoliko naselja na Zapadnoj obali, uključujući Karnei Shomron i Ariel. Izraelske obrambene snage (IDF) najavile su da će uskoro pružiti detalje o ovom raketnom napadu.

15.43 Nakon današnjih izraelskih napada, prvi put se oglasio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Podsjetio je izraelske građane da je obećao da će Izrael promijeniti odnose moći na sjeveru, i da je upravo to ono što radi IDF. Rekao je da je cilj misija koje se provode uništavanje tisuća projektila i raketa usmjerenih na izraelske gradove. Dodao je da su pred njima 'zahtjevni dani' te pozvao izraelske građane da 'slijede smjernice za obranu doma'.

15.40 Izraelski vojni dužnosnik, govoreći za Associated Press pod uvjetom anonimnosti rekao je da je Izrael usredotočen na zračne operacije i nema neposrednih planova za kopnenu operaciju. Kako kaže, današnji udari usmjereni su na obuzdavanje Hezbolahove sposobnosti da pokrene nove napade na Izrael.

15.15 Glasnogovornik izraelske vlade David Mencer rekao je na press-konferenciji da Hezbolah nije prestao s napadima na Izrael od 8. listopada, dan nakon Hamasova napada na jug Izraela, te da Izrael radi 'točno ono što bi radila i svaka druga zemlja u ovakvoj situaciji', dodavši da nijedna zemlja ne može prihvatiti bezobzirno raketiranje svojih gradova.

15.00 Bilanca mrtvih i ranjenih u Libanonu nakon izraelskih napada naglo je skočila. Libanonsko ministarstvo zdravstva upravo je objavilo da su u jutrošnjim napadima na jug Libanona poginule 182 osobe te da ih je 727 ranjeno.

14.50 Glasnogovornik izraelske vlade David Mencer ponovio je riječi glasnogovornika IDF-a, naglasivši još jednom mjere koje je Izrael poduzeo da se evakuiraju civili iz područja Hezbolahovih uporišta u Libanonu.

'Hezbolah ugrožava libanonski narod. Koriste civile kao žive štitove kako bi sakrili svoje oružje i izveli napade na Izrael iz te zemlje. Izrael je libanonskim civilima jasno dao do znanja da se trebaju odmah evakuirati, ako žive u blizini nekretnina ili domova u kojima Hezbolah skriva svoje raketne bacače i oružje', rekao je glasnogovornik.

14.45 Libanonski ministar unutarnjih poslova rekao je da se otvaraju škole u Bejrutu, Tripoliju te na istoku i jugu, koje će poslužiti kao privremena skloništa za sve raseljene stanovnike Libanona uslijed izraelskih napada. Sky News izvještava o kilometarskim kolonama vozila koja se prema sjeveru zemlje kreću iz Sidona, grada koji je danas nekoliko puta pogođen u izraelskim zračnim napadima.

14.30 Izraelska vojska (IDF) putem svog radija javlja da je objavljena mapa na arapskom jeziku, na kojoj je prikazano područje Libanona koje IDF napada. Riječ je o dolini Bekaa. Mole sve stanovnike koji žive na tom području da se evakuiraju.

14.20 Prema najnovijim informacijama u izraelskim napadima na Libanon ubijeno je više od sto ljudi, a 400 ih je ranjeno.

14.00 Privremeni libanonski premijer Najib Mikati nazvao je val izraelskih zračnih napada 'genocidom u svakom smislu te riječi'. Rekao je to na početku današnje sjednice vlade u Bejrutu, dodavši da je cilj izraelskih zračnih napada uništiti gradove i sela u Libanonu. Libanonska vlada poziva Ujedinjene narode, Vijeće sigurnosti UN-a i nacije svijeta da 'odvrate agresiju', piše The Guardian.

13:45 Libanonsko ministarstvo zdravstva reklo je da je najmanje 50 ljudi ubijeno, a više od 300 ranjeno, uključujući djecu, žene i medicinske djelatnike.

  • +2
Zračni napad Izraela na Libanon Izvor: Profimedia / Autor: Kawnat HAJU / AFP / Profimedia

Podsjetimo, izraelska vojska krenula je u ponedjeljak s novim napadima na položaje Hezbolaha u Libanonu nakon što je otkrila da se proiranska skupina priprema napasti Izrael, rekao je izraelski vojni glasnogovornik, pozvavši stanovništvo da se evakuira.

Izraelska vojska rekla je da je napala više od 300 ciljeva povezanih s Hezbolahom u Libanonu.

Stanovnici južnog Libanona primili su i pozive upozorenja s libanonskog broja da se odmah udalje 1000 metara od položaja koje koristi libanonska oružana skupina Hezbolah, rekao je Reutersov novinar.

Glasnogovornik vojske nije isključio mogućnost kopnenog upada kako bi se Izrael obranio od napada Hezbllaha, povezanog s Iranom.

Na pitanje o mogućem izraelskom kopnenom upadu, kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da će Izrael "učiniti sve što je potrebno" kako bi omogućio povratak evakuiranih stanovnika sjevernog dijela zemlje u njihove domove.

Dodao je da se Hezbolah priprema za napade na Izrael te je pozvao stanovnike južnog Libanona da se drže podalje od položaja Hezbolaha.