European Sky Shield Initiative

Europa planira obrambeni sustav poput 'Željezne kupole', koštat će 4,3 milijarde dolara

22.05.2024 u 15:56

Bionic
Reading

Europske zemlje pripremaju se otkriti planove za 4,3 milijarde dolara vrijedan sustav protuzračne i raketne obrane u stilu Željezne kupole, objavio je u ponedjeljak poljski premijer

Donald Tusk rekao je poljskoj televiziji AVN da će prijedlog, koji uključuje suradnju 21 zemlje, biti predstavljen Europskom vijeću za nekoliko dana, izvijestio je Kyiv Post. European Sky Shield Initiative, ili ESSI, zamišljena je kao sredstvo za zajedničku nabavu zemaljskih interoperabilnih sustava protuzračne obrane.

"Nedavni napad na Izrael pokazao je koliko su takvi sustavi bitni. Nema razloga da Europa nema svoj proturaketni obrambeni štit", rekao je Tusk, prenosi Business Insider. "Stvaranje željezne kupole protiv projektila i dronova je neophodno", dodao je. U ne previše suptilnom osvrtu na Rusiju, Tusk je rekao i da ne treba puno mašte da se shvati odakle bi mogao doći potencijalni napad na Europu, prenosi Telegraph.

Iron Dome je jedan od najnaprednijih sustava protuzračne obrane

Izraelska Željezna kupola dugo se smatrala jednim od najnaprednijih sustava protuzračne obrane na svijetu, koji štiti nebo zemlje od raketa i drugih projektila.

Iran je u travnju lansirao baražnu raketu i bespilotne letjelice na Izrael, koje je izraelska protuzračna obrana gotovo u potpunosti oborila, uz pomoć američkih i britanskih snaga. Dok se izravan vrući ratni napad Rusije na NATO Europu ne smatra neposrednom vjerojatnošću, mnoge su zemlje - osobito one koje graniče s Rusijom - duboko uznemirene. Mnogi također povećavaju svoje izdatke za obranu na načine nezamislive prije ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

O ESSI-ju je prvi put govorio njemački kancelar Olaf Scholz 2022., nedugo nakon što je Rusija počela raketama gađati ukrajinsku civilnu infrastrukturu. Od tada ga vodi Njemačka.

U srpnju 2023. Austrija i Švicarska — obje tradicionalno neutralne države — potpisale su inicijativu, a od veljače ove godine broj zemalja je narastao na 21, uz sudjelovanje Turske i Grčke.

Njemačka će kupiti mnogo oružja

Njemački think tank SWP je u prošlogodišnjem izvješću naveo neke od sustava koje njemačka vlada želi kupiti ili obnoviti kao dio ESSI-ja. To uključuje Patriotse američke proizvodnje, IRIS-T SLM — sustav kratkog do srednjeg dometa koji može ciljati bespilotne letjelice, zrakoplove i krstareće projektile — i sustav Arrow dugog dometa koji se trenutno koristi u Izraelu. SWP je također primijetio da, iako smatra da je napad na zemlje NATO-a iz Rusije malo vjerojatan u kratkom roku, "poboljšanje zračne i raketne obrane u Europi moglo bi obuzdati rusku prisilnu moć vis-à-vis NATO-a i time ojačati koheziju saveza. "

Unatoč Tuskovom vlastitom zagovaranju ESSI-ja, suočio se s izazovima od strane poljskog predsjednika Andrzeja Dude, koji se usprotivio pridruživanju na temelju toga da zemlja već ima vlastite sporazume o zajedničkoj protuzračnoj obrani sa SAD-om i Velikom Britanijom.