odbor za manjine

Grmoja: 'Sjećate se što sam govorio...Podrži li oporba Pupovca, to znači samo jedno'

12.06.2024 u 14:12

Bionic
Reading

Mostov zastupnik Nikola Grmoja kazao je u srijedu kako nije uobičajeno da vladajući predlože Milorada Pupovca za predsjednika Odbora za nacionalne manjine jer je sudjelovao u oporbenoj raspodjeli odbora, a ako ga oporba podrži, znači da pomaže Plenkoviću i opstanku Vlade HDZ-a i DP-a

„Sjećate li se što sam govorio što će biti s Miloradom Pupovcem nakon europskih izbora? Da će pasti dogovor i prvi dan nakon europskih izbora premijer Plenković je najavio kako se Domovinski pokret složio da Milorad Pupovac bude na čelu Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Potvrdilo se ono što sam govorio da nas čeka 3P koalicija. Ta je koalicija sklopljena, vladajuća većina predlaže Pupovca na čelo tog Odbora, ali DP ne izlazi iz Vlade nego je došlo do još jedne izdaje birača”, ustvrdio je Grmoja u izjavi za novinare.

Mene ne čudi DP nego oporba - SDP, Možemo! i ostale stranke jer tvrde da je ovo uobičajena parlamentarna procedura, ali nije jer je SDSS dio oporbene kvote u saborskim odborima, a sada premijer Plenković i vladajuća većina predlažu Pupovca na čelo jednog Odbora, kazao je.

„Onaj iz oporbe tko digne ruku za prijedlog vladajuće većine, što nije uobičajena parlamentarna procedura jer je prekršen dogovor oporbe oko raspodjele kvota, pomaže Andreju Plenkoviću i opstanku ove Vlade”, poručio je.

Ako oporba podrži Pupovca, najavio je, tražit ću da se oporba ponovno sastane jer je sasvim jasno da je Pupovac dio vladajuće većine i ne može mu pripasti to mjesto jer se nitko neće igrati s građanima koje mi zastupamo i neću dopustiti da ih bilo tko pravi budalama.

„Ja i Most varanje birača nećemo dopustiti. Sve možemo izgubiti, kao što smo sada izgubili na izborima, ali poštenje, čast, obraz i to da zastupamo interese građana, nikada nećemo napustiti. Od toga nikada nećemo odustati pa taman sto puta propali na bilo kojim izborima”, poručio je Grmoja.

Benčić: Podržat ćemo Pupovca u skladu s dobrom parlamentarnom praksom

Sandra Benčić (Možemo!) ponovila je da će njezin Klub podržati Pupovca jer je, kaže, dobra parlamentarna praksa da svi glasaju za one predsjednike odbora koje pozicija ili opozicija predlože. Već je ustaljena praksa da Klub nacionalnih manjina predloži predsjednika Odbora za nacionalne manjine i to je nama jedino primjereno i svakako ćemo podržati prijedlog, kazala je. Odbacila je tumačenje da na taj način rješavaju probleme HDZ-a s koalicijskim partnerom DP-om, istaknuvši da bi to bilo tako da je HDZ taj Odbor prebacio u kvotu opozicije, a oni uzmu neki drugi Odbora, ali to se nije dogodilo nego su se dogovorili s DP-om koji je popustio jer su kod njih očito prevladali neki drugi interesi.

Predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina Vladimir Bilek kazao je da će Klub idući tjedan odlučiti o predsjedniku tog Odbora. Nije se htio decidirano izjasniti, ali je kazao da pretpostavlja da će to biti SDSS-ov Milorad Pupovac i da vjeruje da će ga Sabor izglasati. I Armin Hodžić je kazao da za sada Pupovac ima najveće šanse da ga Klub manjina predloži za predsjednika Odbora i da ga Sabor potvrdi.